Hlavní obsah

Tálibové se v prezidentském paláci v Kábulu mezi sebou porvali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Vůdci soupeřících frakcí Tálibánu se po dobytí prezidentského paláce v Kábulu mezi sebou porvali. S odkazem na jednoho z vysoce postavených tálibů o tom ve středu informovala stanice BBC. Samotný Tálibán, který v srpnu obsadil celý Afghánistán, zprávu popřel.

Foto: Pool, Reuters

Mulla Abdul Ghání Barádar přichází na březnové jednání v Moskvě.

Článek

Tomu, že k roztržce ve vedení radikálního islamistického hnutí skutečně došlo, nicméně nasvědčuje fakt, že se jeden ze zakládajících členů Tálibánu mulla Abdul Ghání Barádar na několik dní zcela stáhl z veřejného dění.

Podle zmiňovaného zdroje BBC se místopředseda nové vlády Barádar na konci minulého týdne po ustanovení nové vlády ostře pohádal s Chalílem ar-Rahmánem, ministrem pro uprchlíky v nové vládě a mocným mužem, za nímž stojí početné milice. Příznivci obou mužů se pak měli přímo v prezidentském paláci porvat.

Měli mě před nosem, unikal jsem jako duch, chlubí se mluvčí Tálibánu

Blízký a Střední východ

Hádku a následnou šarvátku měl vyprovokovat spor o to, která z frakcí Tálibánu si má připisovat největší podíl na vítězství v Afghánistánu. Mulla Abdul Ghání Barádar prý navíc není spokojen se složením nového kabinetu.

Zatímco příznivci ar-Rahmána jsou zastánci tvrdého přístupu a pořádek v Afghánistánu by rádi zjednali a udržovali především násilím, Barádar sází spíš na diplomacii. Ostatně to byl právě on, kdo s Američany uzavřel dohodu o stažení v Dauhá.

Slibovaná tolerance se nekoná. Tálibové ženy na ulicích mlátí bičem

Svět

Tálibán v průběhu srpna využil stahování Američanů a jejich spojenců a během bleskového tažení ovládl celou zemi. Hnutí se ale dušuje, že se změnilo a nenastolí stejnou krutovládu, jakou Američané v roce 2001 svrhli. Své sliby ale příliš neplní.

Agentura Reuters v úterý zveřejnila dvě videa, na kterých je vidět, jak tálibové ženy na ulicích surově bijí bičem. První video bylo pořízeno 8. září v hlavním městě Kábulu. Zachycuje bičování žen, které protestovaly proti krácení svých práv.

Stínání hlav, mučení, popravy. Tálibán se mstí úředníkům a vojákům

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám