Hlavní obsah

Měli mě před nosem, unikal jsem jako duch, chlubí se mluvčí Tálibánu

Právo, Novinky, doh, aš

V dobách, kdy po něm marně pátrali afghánské vládní síly i američtí vojáci, bydlel mluvčí Tálibánu Zabihulláh Mudžáhid (43) přímo v Kábulu. Nyní se pochlubil v rozhovoru pro pákistánský list The Express Tribune tím, že byl nepolapitelný jako duch.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Mluvčí Tálibánu Zabihulláh Mudžáhid

Článek

„Mysleli si, že neexistuji. Tolikrát jsem unikl jejich raziím a pokusům o mé dopadení, že se vážně domnívali, že Zabihulláh je vymyšlená postava, a ne reálný člověk, který existuje,“ prohlásil Mudžáhid.

Podle svých slov vládne záhadnou schopností vyhýbat se americké armádě. Přiznal však, že mu hodně pomohlo, že si vojáci mysleli, že není reálnou postavou.

„Dlouho jsem žil v Kábulu, všem přímo pod nosem, ale pohyboval jsem se po celé zemi,” pochlubil se Mudžáhid v rozhovoru, na nějž upozornil list The Daily Telegraph.

Tálibánský guvernér vyzývá Západ: Vraťte se. Ale s penězi

Svět

„Zařídil jsem, abych měl přístup z první ruky na frontu, kde Tálibán podnikal své akce a aktualizoval informace. To bylo pro naše nepřítele docela matoucí. Nikdy jsem neodešel, ani jsem se o to nepokusil,“ řekl s tím, že ho to ani nenapadlo.

Islamista Mudžáhid, jmenovaný mluvčím už v roce 2007, informoval média o operacích hnutí skrze e-maily a telefonáty.

„Sám byl mnohem aktivnější a reagoval rychleji než celý tiskový tým svrženého afghánského prezidenta Ašrafa Gháního,” uvedla novinářka Šaríf Hasanová, která se účastnila jeho tiskové konference.

Tálibán zve Merkelovou na oficiální návštěvu

Evropa

Přesto přetrvávají pochybnosti, uvedl list Independent. Podle mnohých je možné, že bylo více Zabihulláhů a že ten, který se nyní objevil na veřejnosti, je moc mladý na to, aby mohl být mluvčím už v roce 2007.

Reklama

Výběr článků

Načítám