Hlavní obsah

Svědci natočili zoufalý pokus dětí uniknout střelbě v Kazani skokem z okna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kazaň

Krvavému masakru, který v úterý rozpoutal 19letý mladík na jedné ze škol Kazani, se pokoušeli někteří žáci uniknout skokem z oken ve třetím patře budovy. Jedna svědkyně zoufalé činy dětí natočila a záznam se ve čtvrtek objevil ve světových agenturách. Při útoku zahynulo devět lidí, včetně sedmi dětí. Dva žáci zemřeli poté, co vyskočili z okna. Dalších 23 osob bylo zraněno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Svědkyně natočila, jak děti vyskakovaly z oken při útoku na kazaňskou školuVideo: Reuters

 
Článek

Zdravotní stav 14 dětí zraněných během střelby ve škole v ruské Kazani je stabilizovaný, napsala ve čtvrtek agentura RIA Novosti s odvoláním na informace Lilii Galimovové, mluvčí prezidenta Tatarstánu. Tyto děti se léčí v nemocnici v Kazani. Dalších pět dětí a tři dospělí byli ve středu převezeni do Moskvy na specializované kliniky. Do domácí péče byl propuštěn jen jeden chlapec, napsala agentura.

Masakr nepřežilo sedm dětí ve věku 13 a 14 let, zemřely také dvě zaměstnankyně školy. Jednou z nich byla 25letá učitelka angličtiny, která se snažila žáky bránit.

Střelbu ve škole rozpoutal devatenáctiletý Ilnaz Guljavijev, bývalý žák školy, legálně drženou zbraní. Tatarstánské úřady potvrdily, že zosnoval útok sám, i když se na počátku objevily informace, že měl komplice. Povolení k pořízení zbraně dostal 28. dubna, necelé dva týdny před útokem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Podezřelý ze střelby ve škole v Kazani stanul před soudem.Video: Reuters

Mladík přišel do školy, aniž by zbraň nějak schovával. Ochranka ve škole již několik let nebyla. Guljavijev použil stejnou zbraň – brokovnici – jako osmnáctiletý student školy, který v roce 2018 usmrtil 20 lidí v Kerči na Krymu.

V kazaňské škole vraždil děti tichý a nenápadný mladík. Uvědomil si prý, že je bůh

Svět

Vyšetřovatel při středečním slyšení u soudu řekl, že Guljavijev v prvním patře poblíž vstupu do kabinetu učitelů angličtiny položil podomácku vyrobené výbušné zařízení. Právě o výbuších hovořili svědci celé události. Podle vyšetřovatele útočník ze své zbraně vypálil 17 střel.

Vyšetřovatelé ho obvinili z trestného činu masové vraždy a mladíkovi hrozí doživotní vězení. Ilnaz Guljavijev se k vině přiznal a soud na něj uvalil vazbu. V ní bude do procesu. Nyní bude podstupovat psychiatrické a psychologické vyšetření, aby se zjistilo, zda byl v době činu příčetný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám