Hlavní obsah

V kazaňské škole vraždil děti tichý a nenápadný mladík. Uvědomil si prý, že je bůh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kazaň

Tichý, nenápadný chlapec, o němž mnozí z jeho okolí nic moc nevěděli. To je stručná charakteristika 19letého Ilnaze Guljavijeva, který v úterý vtrhl do školy v Kazani v ruském Tatarstánu a rozpoutal tam krvavý masakr, píše agentura RIA Novosti. První bilance je děsivá, mladík zastřelil sedm dětí, učitelku a zaměstnankyni školy, dalších 18 dětí je ve vážném stavu v nemocnici. Dalšími zraněnými jsou tři dospělí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útěk dětí při včerejším útoku ve škole v KazaniVideo: AP

 
Článek

Guljavijev po absolvování školy, na kterou v úterý zaútočil, nastoupil v roce 2017 na vysokou školu, píše agentura RIA Novosti. „Byl velmi tichý, klidný a nekomunikativní,“ uvedla Victoria, bývalá spolužačka mladíka, která navštěvovala vedlejší třídu. „Učil se velmi dobře, často mi pomáhal s úkoly. Nikdy mě neodmítl a vždy mi pomohl,“ dodala.

Uzavřenost mladíka nepřímo potvrzuje i skutečnost, že mnozí ze školy si na něj nevzpomněli do té chvíle, dokud neuviděli jeho fotografii. „S nikým se moc nebavil,“ potvrzuje Ruslan, absolvent školy. Kategoricky vylučuje, že by Ilnaze někdo šikanoval.  „Učitelé na něj byli milí, měli ho rádi, například učitel tatarštiny,“ dodal.

Foto: Profimedia.cz

Ilnaz Guljavijev na školní fotografii

Krátce před útokem se na sociálních sítích objevilo video, na kterém se útočník označuje za Boha a za monstrum. „Začal jsem všechny nenávidět. Vždy jsem všechny nenáviděl,“ tvrdí.

Po zatčení byl převezen na policejní stanici a přivázán k mřížím cely a podle informací, které unikly na veřejnost, toho, co udělal, nelituje. Během prvního výslechu se choval extrémně neadekvátně, hlasitě křičel a nadával.

Foto: Profimedia.cz

Policisté před školou, kde se střílelo.

„Asi před dvěma měsíci jsem si uvědomil, že jsem bůh," řekl a pokračoval: „Začalo se ve mně probouzet monstrum. Vždy jsem každého nenáviděl a nenáviděl čím dál víc. Nikdo mi to neřekl, uvědomil jsem si to sám."

Zda je to pokus o předstírání duševní nemoci, nebo je psychicky narušený, to musí zjistit psychiatři.

Policie mezitím zadržela jednačtyřicetiletého muže, kterého podezírá, že byl útočníkovým komplicem.

Střelba ve škole v Kazani: Sedm dětí je po smrti, útočníka policie zneškodnila

Svět

První výstřely zazněly kolem desáté hodiny.  „Měli jsme hodinu matematiky ve třídě ve třetím patře,“ řekl RIA Novosti žák Roman. „Po patnácti minutách se na ulici ozval rachot. Myslel jsem si, že je to popelářské auto a chtěl jsem se jít podívat k oknu. Učitel ale nařídil, abychom se nehnuli od stolů,“ popsal chlapec. Vzápětí ředitel školním rozhlasem žádal učitele, aby se všichni zamkli ve třídách a nikomu neotvírali.

„Schovali jsme se za stoly v nejvzdálenějším rohu učebny a o deset minut později jsme uslyšeli silný výbuch. Dokonce se třásly i stěny,“ popsal Roman. Potom někdo bušil na dveře, ale neotevřeli jsme. Pak jsme slyšeli, jak se na chodbě střílí. Potom někdo zase bušil na třídu, řekl Roman. To už byl policista, pod dveře zasunul svůj průkaz. Všichni byli vyvedeni na chodbu a poté nouzovým východem na ulici.

„Třída smrděla střelným prachem,“ popisuje další student. Ten se také učil ve třetím patře. „Trvalo to několik minut, pak se objevila policie. Byli jsme vyvedeni na ulici a posláni pryč ze školy. Řekli nám, že vrah ještě nebyl zadržen a báli se, že může střílet z oken.

Foto: AP

Při střelbě ve škole v ruské Kazani zemřelo nejméně devět dětí.

Na sociálních sítích jsou tvrzení očitých svědků, podle nichž děti vyskakovaly z oken, aby si zachránily život. Část z nich utrpěla zranění.

Úřady vyhlásily v Tatarstánu na středu 12. května státní smutek. Prezident Vladimir Putin pod dojmem nejnovějšího krveprolití nařídil zpřísnit předpisy povolující civilistům držení zbraní.

Podle ruských úřadů měl Guljavijev minimálně jednoho pomocníka. Toho policie zastřelila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám