Hlavní obsah

Rusko má už přes 200 000 nakažených covid-19

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

V Rusku se nákaza koronavirem prokázala od začátku pandemie už u 209.688 lidí. Za poslední den tam místní laboratoře evidují 11.012 pozitivních testů na SARS-CoV-2, což je dosud druhý nejvyšší zaznamenaný denní počet v zemi. Komplikacím spojeným s nákazou v zemi podlehlo dalších 88 lidí, čímž celkový počet zemřelých dosáhl 1915. S odvoláním na místní úřady o tom informuje agentura Reuters.

Foto: Alexei Druzhinin, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Rusko tento týden co do počtu potvrzených případů koronaviru předstihlo Francii a Německo a stalo se pátou nejvíce zasaženou zemí na světě. Británie a Itálie nyní Rusko překonávají o méně než 10.000 nakažených, Španělsko o necelých 15.000. V těchto zemích však nových infekcí přibývá mnohem pomaleji. Spojené státy, které jsou nejpostiženější zemí světa, evidují 1,3 milionu potvrzených případů.

Ruští lékaři, kteří kritizovali podmínky pro boj s koronavirem, vypadli z oken

Koronavirus

Počet nakažených narostl oproti předchozímu dni o 5,5 procenta, což je nejméně od začátku pandemie. Teprve podruhé však v absolutních číslech překonal hranici 11.000 nových případů. U 4674 lidí s novým pozitivním nálezem SARS-CoV-2 se přitom podle místních úřadů neprojevují žádné symptomy covidu-19. Z onemocnění se dohromady zotavilo již 34.306 Rusů.

Více případů znamená více testovaných

Rusko hlásí oproti velkým evropským státům výrazně méně zemřelých po nákaze koronavirem. Podle místních úřadů je to tím, že země v posledním týdnu znatelně zvýšila počet prováděných testů, čímž vysvětlují i velké denní přírůstky nakažených z posledních dní. Tempo šíření viru v zemi proto podle nich neodpovídá nárůstu nových případů.

Podle agentury AFP však někteří odborníci v Rusku tuto interpretaci zpochybňují. Vysoký činitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan v pátek prohlásil, že "Rusko zřejmě prožívá epidemii se zpožděním".

Nejvíce je zasažen region kolem metropole Moskvy, který eviduje více než polovinu všech nakažených i zemřelých.

Reklama

Výběr článků

Načítám