Hlavní obsah

Přehledně: Čeho se měl Babiš dopustit a kdo stojí za Pandora Papers

Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ) v neděli zveřejnilo informace o podezřelých finančních machinacích stovek veřejně známých osobností z více než 90 zemí světa. Jednou z nejvlivnějších person na seznamu je český premiér Andrej Babiš (ANO). Čeho se měl dopustit a kdo stojí za ICIJ? Přečtěte si přehledné shrnutí.

Foto: CNN Prima News

Premiér Andrej Babiš

Článek

Co měl Babiš udělat?

Babiš podle uniklých dokumentů v roce 2009 nakoupil za 381 milionů korun 16 nemovitostí na francouzské Riviéře, včetně zámku Bigaud.

Udělal to prostřednictvím tří patrně účelově zřízených firem. V rámci transakce měl mimo jiné půjčit sám sobě a nemovitosti koupit skrytě.

Babiš: Pokud bych měl být v opozici, v politice bych skončil

Parlamentní volby

O čem to svědčí?

Podobné machinace s takzvanými offshorovými firmami, které často existují prakticky jen na papíře, se využívají k daňovým optimalizacím.

To znamená ke krácení odváděných daní legální cestou, byť třeba s pomocí kličky nebo mezery v zákoně.

Může jít ale také o nástroj k praní špinavých peněz z nelegální činnosti nebo prostě o snahu z nejrůznějších důvodu ochránit soukromí kupujícího.

Babiš je pro zahraniční média ústřední postavou Pandora Papers

Zahraniční

O co šlo v tomto případě?

To bude předmětem vyšetřování. Případem Babiše a asi 300 dalších Čechů figurujících v dokumentech zveřejněných v rámci projektu Pandora Papers se bude podle informací českých médií zabývat Národní centrála pro odhalování organizovaného zločinu.

Co na to Babiš?

Ministerský předseda nákup nemovitostí ve Francii přes offshorové společnosti nepopírá. Přiznává, že to není postup vhodný pro politika, připomíná však, že v roce 2009, kdy k machinacím došlo, ještě v politice nebyl.

Navíc prý jednal na základě doporučení realitní kanceláře. „Bylo to doporučení realitní kanceláře, doporučila to koupit přes advokáta. Není to nic nelegálního,” řekl Babiš.

„Samozřejmě politik si to nemůže dovolit, ale já jsem tu transakci dělal před 12 lety,“ dodal Babiš v České televizi.

Babiš přiznal nákup nemovitostí ve Francii přes offshorové firmy

Domácí

Pro Novinky ale zároveň Babiš uvedl, že žádné nemovitosti nevlastní. „Já žádné offshorové firmy nevlastním a ani žádnou nemovitost ve Francii. Kvůli českému zákonu lex Babiš nemám už ani svou bývalou českou firmu,” napsal Novinkám premiér.

Babiš zjištění investigativních novinářů odmítá a považuje to za snahu jej očernit před parlamentními volbami, které se konají v pátek a v sobotu.

Kdo stojí za Pandora Papers?

Mezinárodním konsorcium novinářů (ICIJ). Jedná se o síť investigativců, kterou v roce 1997 založil americký novinář Carles Lewis, respektive jím založená nezisková organizace Center for Public Integrity, která je ověnčená Pulitzerovou cenou.

Nyní ICIJ sdružuje přes 200 žurnalistů z více než stovky zemí světa, včetně Česka. Na projektu Pandora Papers spolupracuje třeba Süddeutsche Zeitung, Le Monde, německá televize NDR a ARD, britská BBC nebo americký deník Washington Post.

ICIJ je nezisková organizace, která podle informací na svých webových stránkách získává prostředky od dalších neziskových organizací a nadací.

Policie prověří informace o Babišovi z Pandora Papers

Krimi

Českým čtenářům může být známa například nadace Open Society Fund, která v tuzemsku hradí i další projekty.

V Česku ICIJ spolupracuje s novináři spojenými s webem Investigace.cz, jejž založila Pavla Holcová, která roky pracovala pro neziskovou organizaci Člověk v tísni.

Do širšího povědomí Holcová nedávno vstoupila jako spolupracovnice zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka.

Proč ICIJ s odhalením přišel pět dní před volbami v ČR?

Údajně náhodou. Novinářka ze serveru Investigace.cz Hana Čápová webu Seznam Zprávy řekla, že jelikož se odhalení v rámci projektu Pandora Papers týkalo stovek lidí z celého světa a pracovali na něm lidé v mnoha zemích, nebylo možné termín odhalení posunout s ohledem na blížící se volby v Česku.

A to ani přesto, že český premiér Babiš patří k nejvýznamnějším osobnostem, jichž se odhalení týkají. Informace z projektu se dotýkají také například britského premiéra Borise Johnsona nebo jordánského krále Abdalláha II.

Reklama

Výběr článků

Načítám