Hlavní obsah

Babiš je pro zahraniční média ústřední postavou Pandora Papers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Londýn

Česká republika se opět dostala na hlavní stránky světových médií. Fotografie premiéra Andreje Babiše (ANO) se objevují v popředí řady listů a serverů. Důvodem je kauza Pandora Papers, v níž investigativní novináři z celého světa odtajnili dokumenty o podezřelých finančních transakcích politických lídrů a dalších významných osobností.

Foto: Novinky

Článek

„Zámeček přivádí českého premiéra do problémů,” píše na hlavní stránce svého webu prestižní německý list Süddeutsche Zeitung. U článku je velká fotografie Babiše v čepici s nápisem Silné Česko.

Kauza dominuje i tištěné verzi listu, na jehož titulní straně se rovněž objevuje Babišův portrét.

Ať Babiš doloží, že prostředky na nemovitosti ve Francii zdanil, vyzývají politici

Domácí

Tématu se podrobně věnuje rovněž francouzský list Le Monde. Babiš v jeho hlavním článku o kauze stojí na prvním místě mezi světovými lídry, kterých se nový únik utajovaných finančních informací týká.

Kauza figuruje rovněž na hlavní straně francouzské rozhlasové stanice RFI, jež si v titulku pokládá otázku, zda se Spojené státy stávají novým daňovým rájem. Velká fotografie Babiše s trumpovskou čepicí se objevila také na titulní stránce největšího norského deníku Aftenposten.

Odborník: Úplně nová úroveň daňových úniků

Ve Spojených státech o případu informuje především list The Washington Post, který má Babišovu fotografii na hlavní straně svého webu.

V minulosti byly na podobné kauzy reakce typu: jedno zkažené jablko o ničem nevypovídá, ale víte co, ne všichni jsme takoví. Tyhle dokumenty poukazují na provázanost off-shore světa.
Odborník na korupci v článku Sky News

Babiš se v koláži objevuje vedle chilského prezidenta Sebastiána Piňery, keňského prezidenta Uhury Kenyatty a jordánského krále Abdalláha II., jichž se nová odhalení rovněž dotýkají.

Foto: Sky News (website screenshot)

Vyjádření českého premiéra Andreje Babiše v zahraničních médiích k Pandora Papers

Případ českého premiéra zaujal i britskou televizi Sky News, která na webu cituje odborníka na organizovaný zločin a korupci Peta Jonese. Podle něj kauza Pandora Papers vypovídá o „úplně nové úrovni daňových úniků a zatajování majetku”.

„V minulosti byly na podobné kauzy reakce typu: jedno zkažené jablko o ničem nevypovídá, ale víte co, ne všichni jsme takoví. Tyhle dokumenty poukazují na provázanost off-shore světa,” upozorňuje Jones.

Novinářům byl odepřen přístup na tiskovku

Podle zjištění Mezinárodního konsorcia novinářů (ICIJ) si Babiš přes své offshorové firmy poslal téměř 400 milionů korun, za které si pak koupil 16 nemovitostí včetně zámečku Bigaud. Podle odborníků nese operace znaky praní peněz. Informacemi se už zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Policie prověří informace o Babišovi z Pandora Papers

Krimi

ICIJ a její partneři oslovili s žádostí o komentář nejprve samotného Andreje Babiše, který ale odmítl reagovat. Na zaslané dotazy neodpověděla ani jeho tisková mluvčí Jana Adamcová.

Skrze své partnery Investigace.cz, francouzského Le Monde a německé televizní stanice ARD pak ICIJ žádala o akreditaci na středeční tiskovou konferenci Andreje Babiše a maďarského předsedy vlády Viktora Orbána v Ústí nad Labem, kam byl ale zástupcům zmíněných médií přístup odepřen.

Někteří novináři se nedostali na tiskovou konferenci Babiše s Orbánem

Domácí

Babiš se v kauze Pandora Papers hájí, že nedělal žádné nelegální transakce.

Reklama

Výběr článků

Načítám