Hlavní obsah

Babiš přiznal nákup nemovitostí ve Francii přes offshorové firmy

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík
Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) přiznal, že koupil 16 nemovitostí ve Francii za téměř 400 milionů korun, které si podle zjištění světových investigativních novinářů poslal přes své offshorové firmy. Že by ale nějaké nemovitosti nebo offshory vlastnil, pro Novinky odmítl.

Foto: Jan Daněk, Novinky

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Článek

Premiér Babiš v pondělí přiznal, že nemovitosti na francouzské Riviéře koupil, novinářům sdělil, že mu nákup přes řetezec offshorových firem doporučila realitní kancelář. Připustil, že postup nebyl vhodný pro politika, tehdy ovšem prý v politice nefiguroval, jak sám doplnil v České televizi.

„Bylo to doporučení realitní kanceláře, doporučila to koupit přes advokáta. Není to nic nelegálního,” řekl Babiš.

Přehledně: Čeho se měl Babiš dopustit a kdo stojí za Pandora Papers

Svět

Pro Novinky ale zároveň Babiš uvedl, že žádné nemovitosti nevlastní. „Já žádné offshorové firmy nevlastním, a ani žádnou nemovitost ve Francii. Kvůli českému zákonu lex Babiš nemám už ani svou bývalou českou firmu,” napsal Novinkám premiér, který zjištění investigativních novinářů odmítá a považuje to za snahu jej očernit před parlamentními volbami, které se konají v pátek a v sobotu.

Babiš jako fyzická osoba tyto nemovitosti nemá napsány na sebe. Majetky spadají pod holdingy Agrofert a SynBiol, které premiér v roce 2017 převedl kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů. Nicméně premiér je stále beneficientem fondu. Po odchodu z politiky si pak holdingy může opět z fondů vzít.

Policie prověří informace o Babišovi z Pandora Papers

Krimi

Že nemá žádné offshory, tvrdil Babiš poslancům už v roce 2015 při pokusu opozice o vyvolání hlasování o nedůvěře vládě.

Zjištění světových investigativních novinářů ale tvrdí opak.

Babiš je pro zahraniční média ústřední postavou Pandora Papers

Zahraniční

Web Investigace.cz v neděli napsal, že Babiš si přes své offshorové firmy poslal téměř 400 milionů korun, za které si pak koupil 16 nemovitostí na francouzské Riviéře včetně zámečku Bigaud.

Podle webu si Babiš v červenci 2009 nechal pomocí francouzské právní kanceláře DB Artwell Avocats a panamské právní kanceláře Alcogal anonymně a diskrétně založit firmy, kde figurovali nastrčení ředitelé.

„O čtyři měsíce později tuto strukturu využil, aby z jedné své společnosti do druhé přesunul 15 milionů eur (tehdy 381 milionů korun). V podstatě sám sobě poskytl půjčku, a to na nákup šestnácti luxusních nemovitostí ve Francii, včetně zmíněného zámečku Château Bigaud na Azurovém pobřeží,” napsal server.

Pokud Babiš, který tvrdí, že peníze byly řádně zdaněné, ve Francii neprokáže původ financí, hrozí mu podle webu ztráta nemovitostí.

Babiš odmítl, že by v tomto případě udělal cokoli nezákonného, a pokládá to za pokus o své očernění a za ovlivnění voleb.

Unikla data třicítky světových vůdců včetně Babiše

Zahraniční

Babiš kvituje prošetření policií

V pondělí pak Národní centrála proti organizovanému zločinu oznámila, že se bude kauzou Pandora Papers s ohledem na zapojení českých občanů zabývat. Babiš to ocenil.

„Z médií vidím, že to má prověřovat policie, to je dobře. Dopadne to stejně jako se stejně vymyšlenou aférou s dluhopisy, kde jsem si dal udělat kvůli tomu audit mých příjmů. Ten potvrdil, že jsem měl pravdu a nic špatného jsem neudělal,” dodal premiér.

Ať Babiš doloží, že prostředky na nemovitosti ve Francii zdanil, vyzývají politici

Domácí

V Pandora Papers figuruje v uniklých dokumentech přes 300 Čechů a 178 offshorových firem s českým pozadím. Kromě Babiše jsou v seznamu i další Češi, nebyli ale jmenováni. Má jít například o bývalého ministra či regionální politiky. V seznamech figurují i jména světových politiků.

Evropská komise zatím odmítla detaily kauzy Pandora Papers komentovat. „Nemůžeme se vyjadřovat ke konkrétním jménům nebo subjektům citovaným v těchto dokumentech,“ řekla mluvčí unijní exekutivy Dana Spinantová na pondělním brífinku.

Pandora Papers: Babiš ve špatné společnosti zkorumpovaných politiků a šíbrů

Zahraniční

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám