Hlavní obsah

Naštvaná Čína vyhrožuje: Austrálie se může stát terčem jaderného útoku

Peking

Čína tvrdě reaguje na nový americko-britsko-australský pakt Aukus. V čínském listu Global Times se objevilo varování experta, že by se kvůli tomu mohla stát Austrálie i terčem čínského jaderného útoku. Důvodem je, že Austrálie získá v rámci paktu jaderné ponorky. Peking se obává, že by mohly nést i britské a americké jaderné rakety, i když to Austrálie popírá.

Foto: MC3 Naomi Johnson, ČTK/AP

Americká jaderná ponorka USS Oklahoma City se vrací na základnu na Guamu.

Článek

Nejmenovaný čínský expert řekl oficiálnímu listu vládnoucí komunistické strany Číny Global Times, že v současné době mají jaderné ponorky jen jaderné velmoci, které mají ve výzbroji jaderné zbraně, tedy USA, Rusko, Čína, Británie, Francie a Indie. Expert varoval, že pokud Austrálie získá jaderné ponorky, bude pro „USA a Spojené království snadné rozmístit na australských ponorkách jaderné zbraně a balistické rakety, budou-li to považovat za nutné“.

Dodal, že sliby amerického prezidenta Joea Bidena i australského premiéra Scotta Morrisona, že Austrálie netouží po jaderných zbraních, nemají žádný význam.

Díky, kámo od protinožců. Biden si nemohl vybavit jméno australského premiéra

Svět

Tento krok by mohl z Austrálie udělat cíl jaderného útoku, uvedl list, protože státy disponující jadernými zbraněmi, jako jsou Čína a Rusko, „přímo čelí hrozbě z australských jaderných ponorek, které slouží americkým strategickým zájmům“.

List citoval experta, že Peking a Moskva nebudou zacházet s Canberrou „jako s nevinnou nejadernou zemí“, ale jako s „americkým spojencem, který může být kdykoli vyzbrojen jadernými zbraněmi“.

Pakt podle něj vystavil Austrálii nebezpečí a Morrisonovy snahy by mohly mít zničující následky pro jeho zemi, pokud propukne jaderná válka.

Čínská diplomacie se zlobí

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí také upozornil, že je otázkou, zda Austrálie svým vstupem do paktu a pořízením jaderných ponorek neporušila své závazky ohledně nešíření jaderných zbraní plynoucí ze smlouvy o Jihopacifické bezjaderné zóně.

„Chci znovu ujistit, že by měla Austrálie nést plnou zodpovědnost za aktuálně obtížnou situaci v čínsko-australských vztazích,“ uvedl mluvčí Čao Li-ťian.

Podle listu je nemožné, aby se vzájemné vztahy za Morrisonovy vlády změnily, i když australský premiér ve čtvrtek současně nabídl jednání s čínským prezidentem.

Záchrana velikosti ZOH

List navrhl, že pokud chce Morrison jednat, může přijet na pekingské zimní olympijské hry, protože na ně byl stejně jako další světoví vůdci pozván. Uvedl, že by jednání nemuselo přinést výsledky, ale alespoň by spolu vůdci mluvili. Z toho je jasné, že Čína sedí na několika židlích a chce současně zabránit bojkotu zahájení ZOH ze strany západních vůdců.

Bude Británie bránit Tchaj-wan před Čínou? USA, Austrálie a Spojené království ustavily nový pakt

Svět

Profesor na Institutu pro mezinárodní vztahy na Čínské univerzitě zahraničních záležitostí Li Chaj-tung řekl, že pakt Aukus je jádrem nového amerického aliančního systému, jenž má zadržovat Čínu pomocí vyhroceného nepřátelství, a neměl by se podceňovat. Varoval, že v případě návratu Donalda Trumpa nebo někoho, jako je on, do Bílého domu by mohla tato aliance přinést nedozírné následky.

„USA používají stejný přístup při zastrašování Číny v indo-pacifické oblasti jako při zadržování Ruska v Evropě po studené válce. Washington buduje alianci podobnou NATO, v jejímž středu stojí Aukus. Obklopují ji spojenectví USA s Japonskem a Jižní Koreou a Quad, tedy Kvadrilaterální bezpečnostní dialog (QSD), do něhož jsou zapojené USA, Japonsko, Austrálie a Indie,“ vypočítal Li. Varoval, že tyto menší pakty by se mohly přelít ve větší.

KOMENTÁŘ: Čína narazila na nový pakt, role NATO slábne – Alex Švamberk

Komentáře

Podle Lia by se měla Čína vyhnout osudu Ruska, které může se Západem komunikovat prostřednictvím ostrých konfliktů.

Tchaj-wan pakt vítá 

Pakt uvítal Tchaj-wan, protože by mu mohl pomoci udržet si stávající status, kdy je de facto nezávislý, i když de iure nezávislost nevyhlásil a Peking ho považuje za svou vzbouřeneckou kolonii. Ocenil i vyjádření britského premiéra Borise Johnsona, který nevyloučil, že by Spojené království přišlo Tchaj-wanu na pomoc, pokud by byl napaden. Následně se američtí a australští ministerští úředníci na výročním jednání (Ausmin) vyjádřili pro posílení vztahu s Tchaj-wanem.

Austrálie se díky paktu dostane jako sedmá země na světě k jaderným ponorkám. Těmi disponují jen Spojené státy (68 ponorek; 14 s jadernými zbraněmi na palubě, 54 na jaderný pohon), Rusko (29; 11, 18), Čína (12; 6, 6), Británie (11; 4, 7), Francie (8; 4,4) a Indie (1; 1, 0).

Ponorky na jaderný pohon mají možnost velmi dlouhého ponoru. Jádro totiž zbaví ponorku potřeby dobíjení baterií či tankování a zajistí dost energie na produkci kyslíku. Kromě toho jádrem poháněné ponorky vykazují pod vodou velkou rychlost a jsou tiché.

Reklama

Výběr článků

Načítám