Hlavní obsah

Díky, kámo od protinožců. Biden si nemohl vybavit jméno australského premiéra

Americký prezident Joe Biden se ve čtvrtek dopustil faux pas v přímém přenosu. Během představení nového trilaterálního bezpečnostního paktu mezi USA, Austrálií a Velkou Británií si nemohl vzpomenout na jméno australského premiéra Scotta Morrisona. Nazval ho „kámošem od protinožců“.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden.

Článek

„Děkuji, Borisi,“ prohlásil Biden na virtuálním brífinku směrem k obrazovce, na níž byl připojen britský premiér Johnson.

Pak se obrátil k televizi, jejímž prostřednictvím se brífinku na dálku účastnil australský ministerský předseda Morrison.

„A rád bych poděkoval... eh... tady chlapíkovi od protinožců. Díky moc, kámo. Cením si toho, pane premiére,“ řekl americký prezident. Johnson se tomu z druhé obrazovky od srdce zasmál a usmíval se i Morrison.

Šéf Bílého domu sice později jméno Scota Morrisona zmínil, patrně si ho však přečetl ze čtecího zařízení a rozpačitý dojem tím už nenapravil. Americká i australská média jeho nejistý projev důkladně rozebírala.

A připomínala, že to není poprvé. Přeřeknutí, omyly a nejrůznější faktografické chyby provázejí Bidenova veřejná vystoupení prakticky od začátku jeho volební kampaně.

Kritici i část jeho spolustraníků si proto kladou otázku, zda 78letý politický matador na svou funkci stačí.

Foto: ČTK/AP

Australský premiér Scott Morrison.

Spekulace přiživilo i několik případů, kdy šéfa Bílého domu jeho vlastní tiskový tým odstřihl z živého vysílání. Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová připustila, že její tým znepokojuje, když Biden odpovídá na neplánované otázky.

„Není to něco, co bychom mu doporučovali. Vlastně mu často říkáme – neodpovídejte na otázky,“ přiznala Psakiová v květnovém rozhovoru pro stanici CNN.

Cílem bezpečnostního paktu, který Spojené státy, Austrálie a Spojené království uzavřely, je posílit bezpečnost v oblasti Indopacifiku. Jinými slovy vytvořit těsnější svazek v opozici proti Číně.

Bílý dům odstřihl Bidena z živého přenosu. Nerad ho prý nechává improvizovat

Amerika

Pakt umožní sdílet pokročilé technologie, včetně těch potřebných k výrobě ponorek na jaderný pohon.

„Jako první iniciativa se zavazujeme ke společné ambici podporovat Austrálii při získávání jaderných ponorek pro Australské královské námořnictvo,“ uvádí se ve společném prohlášení.

Reklama

Výběr článků

Načítám