Hlavní obsah

Vraždí, ale na seznamu teroristů nejsou

Právo, ROŠ

Afghánskou válku provází paradox. Přesto, že za téměř 17 let jejího trvání USA ztratily v bojích s tálibánskými islamisty přes dva a půl tisíce svých vojáků, nefiguruje toto hnutí na americkém seznamu teroristických organizací jako palestinský Hamás nebo jako odnož Tálibánu v sousedním Pákistánu, či Hakkáního skupina, jež je v Afghánistánu spojencem tálibů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ti přitom splňují všechna americká kritéria: podnikají teroristické útoky i proti civilnímu obyvatelstvu, ohrožují životy Američanů a zájmy USA.

V čem je tedy zakopaný pes? „Otázkou je, zda by to sloužilo účelům vlád USA a Afghánistánu,“ prohlásil James Dobbins, bývalý americký zvláštní pověřenec pro tuto zemi. Konkrétně je ve hře možnost kontaktů a případného mírového urovnání.

Nálepce „teroristů“ pro táliby se brání i vláda v Kábulu právě s ohledem na možná jednání. Prezident Trump má přesto chuť „označovat nepřítele pravým jménem“. „Pokud chce vytvořit překážku v komunikaci s Tálibánem, tak pak právě to by mělo onen účinek,“ soudí Dobbins.

Zatím platí, že Tálibán má nařízením prezidenta USA z roku 2002 statut „speciálně určené globální teroristické entity“, což je slabší označení zakazující poskytování finanční pomoci. A zákon Kongresu z roku 2008 považuje afghánský Tálibán za teroristy pro imigrační účely.

Reklama

Výběr článků

Načítám