Hlavní obsah

Počasí v ČR dnes opět negativně ovlivní saharský prach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach, který s sebou přinese oblačnost. Teploty tak nemusí dosáhnout předpokládaných až 25 stupňů, ale mohou být nižší. Letos to přitom není poprvé, například během Velikonoc bylo písku tolik, že byl vyhlášen smogový stav.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Saharský písek v poslední době často ovlivňuje počasí v Česku. Snímek z konce března z Ústí nad Labem

Článek

V neděli ráno o tom na Facebooku informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Jeho modely s příchodem prachu nepočítaly. Ten se k nám dostává od jihozápadu, původně až ze severozápadních oblastí Sahary.

„Tentokrát se nachází ve vysoké a střední oblačnosti, která je výrazně rozsáhlejší a mohutnější, než odhadovaly numerické modely. Přítomnost prachu v oblačnosti může ovlivnit (snížit) dnešní maximální teploty,“ napsali meteorologové.

Saharský prach tlumí sluneční paprsky. Při výskytu zvýšeného množství prachových částic ve vzduchu meteorologové doporučují vyvarovat se větší tělesné zátěže, a to především u dětí a starších lidí a osob s chronickými dýchacími potížemi.

Problémy se letos opakují

Do ovzduší se písečný prach dostává při bouřích nad Saharou. Jde o proces tzv. deflace. „Je to jev, při kterém vítr zvedá a odnáší jemné částice písku z povrchu pouště – většinou ze Sahary, ale často i z jiných světových pouští –, a je obzvláště běžný v suchých oblastech,“ uvádí na svých stránkách Česká geologická služba.

Díky síle větru se pak písečný prach může dostat až do Evropy či okolních afrických států.

Není to letos poprvé, co počasí v Česku ovlivňuje nafoukaný saharský prach. Dělo se tak už na konci února, na začátku dubna pak bylo prachu tolik, že meteorologové vyhlásili v několika krajích smogovou situaci. Tehdy prach o několik stupňů snížil teplotu a mohl mít vliv i na výkon solárních elektráren, kdy písek pokryl panely.

S navátým pouštím pískem se například před pár dny potýkaly i řecké Athény, které prach zahalil do oranžového oparu. Podle tamních meteorologů šlo o nejintenzivnější prachovou situaci od roku 2018.

Budou jablka za 50 korun? Stromy pomrzly v Česku i v Polsku

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám