Hlavní obsah

Do babyboxu ve Znojmě někdo odložil novorozenou holčičku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do babyboxu ve Znojmě v neděli nad ránem někdo odložil novorozenou holčičku. Přišla na svět o několik hodin dříve, pupečník měla zavázaný gumovou tkaničkou. Informoval o tom zakladatel sítě babyboxů v České republice Ludvík Hess.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Babybox

Článek

Dítě bylo oblečené nalehko, mělo bílou halenku a modré kalhoty. Kvůli mírnému podchlazení uložili zdravotníci holčičku do inkubátoru. Váží 2,88 kilogramu a měří 48 centimetrů. Hess požádal zdravotníky, aby holčičku pojmenovali Eva – po ženě, která loni zemřela a odkázala velkou část svého majetku ve prospěch sítě babyboxů.

„Malá Eva je třetím letošním děťátkem z babyboxu. Skóre holčičky vs. klučíci upravila na 244:119 ve prospěch holčiček,“ uvedl Hess. Jde celkově o druhé dítě odložené do babyboxu ve Znojmě.

Cílem babyboxů je předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Babyboxy jsou v ohrožení. Kvůli OSN, říká jejich zakladatel

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám