Hlavní obsah

Pokud Putin na Ukrajině vyhraje, udělá s ní totéž co Hitler s Československem, varoval Sikorski

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by Rusko na Ukrajině vyhrálo, udělal by s ní ruský prezident Vladimir Putin totéž, co kdysi Hitler s Československem: zabral by průmysl, zmobilizoval lidi a pokračoval ve válečném tažení. Tvrdí to polský ministr zahraničí Radosław Sikorski.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Polský ministr zahraničí Radosław Sikorski

Článek

„Máme na vybranou. Buď ruská armáda zůstane poražená za hranicemi Ukrajiny, nebo ji budeme mít v roli vítěze na hranicích Polska,“ varoval v rozhovoru pro německý deník Bild Sikorski, jenž je považován za jednoho z nejostřejších kritiků Moskvy.

„Putin by pak udělal totéž, co Hitler s Československem: zabral by na Ukrajině průmysl i lidi a zmobilizoval je, aby ve svém tažení pokračoval,“ dodal Sikorski. Podle něj „bude lepší“ Putina na Ukrajině zastavit, stovky kilometrů na východ odtud.

Případný útok Rusů na Polsko ministr nevylučuje. Za 500 posledních let tak Rusko učinilo mnohokrát, takže by to prý nebylo žádné překvapení. „Rusko by ale prohrálo, protože my jako Západ jsme mnohem silnější. A ani Ukrajina dnes nebojuje sama,“ řekl dále ministr.

Nynější situaci Ukrajinců nevidí Sikorski až tak negativně jako mnozí jiní. „Války nikdy nejdou jen jedním směrem. Příliv střídá odliv, mění se to. A jak by řekl německý vojenský teoretik Carl von Clausewitz, vždy existuje válečná mlha a nejistota, co se vlastně děje,“ uvedl Sikorski.

Nevěří, že by Rusové nasadili jaderné zbraně

Připomněl, že Ukrajina loni získala nazpět rozsáhlá území. Současně ale připustil, že Rusové letos znovu získali iniciativu.

Polský ministr podle svých slov nevěří, že by Rusové použili na Ukrajině jaderné zbraně. „Neexistují žádné fyzické známky toho, že by vytáhli hlavice ze skladu. Věděli bychom to předem,“ ujistil Sikorski.

Ruská raketa vybuchla jen 15 kilometrů od polských hranic

Zahraniční

Kromě toho Putin podle ministra nemůže rozhodnout o nasazení jaderných zbraní sám: „Nejsou to zbraně, které by měl na povel pouhým stisknutím tlačítka. Existuje také schvalovací řetězec ministerstva obrany a generálního štábu,“ dodal Sikorski.

Putin by podle polského ministra musel přesvědčit své generály, aby takový rozkaz splnili. „Tito generálové by věděli, že splnění rozkazu by znamenalo stát se válečným zločincem. V tu chvíli by měli na výběr, zda tak učiní, nebo se Putina zbaví,“ řekl polský ministr.

USA podle něj Rusku také „důrazně sdělily“, že pokud odpálí jadernou bombu, použijí Spojené státy své konvenční síly ke zničení jakéhokoli ruského cíle na okupovaných územích Ukrajiny. „Myslím, že to je silný odstrašující prostředek,“ dodal Sikorski.

Rusové v sobotu cílili útoky na plynárenská zařízení důležitá pro dodávky do EU, řekl Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám