Hlavní obsah

Žena z Prahy se nechala testovat v soukromé laboratoři, to ale stát zakázal

– Praha
Právo, Stáňa Seďová

Vážné podezření na nákazu koronavirem má maminka dvou dětí z Prahy 6, která se o víkendu vrátila z lyžařského zájezdu v Itálii. Pražský primátor o ní informoval jako o šestém případu nákazy v ČR. Pocítila příznaky nemoci Covid-19 a kontaktovala lékaře, který jí ale nepomohl. A tak se obrátila na soukromou laboratoř, není však jasné, na kterou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Že nejde o standardní případ, o kterém by informovalo ministerstvo zdravotnictví, nebo o něm alespoň vědělo, naznačovaly i příspěvky na sociálních sítích.

„Kamarádka byla na lyžích v Itálii, vrátila se teď o víkendu, začala mít příznaky. Nahlásila se u lékaře, že tam byla a že jí není dobře a ať ji otestují na koronavirus. Lékař sdělil, že rozhodně netestují všechny, co byli v Itálii, a ať si to laskavě zařídí po své ose. Tak si zaplatila test v soukromé laboratoři, kde jí po nějaké době (v úterý - pozn. red.) oznámili, že má koronavirus,“ psal na Facebook známý nemocné ženy.

Vojtěch chce najít lékaře, který ženě nepomohl

Ještě ráno ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) oznamoval, že po vyšetření 340 osob stále platí skóre pěti nakažených koronavirem.

„Nevím, co to bylo za laboratoř. Mělo by to být supervizováno, abychom měli stoprocentní jistotu, že ty výsledky budou spolehlivé. Není možné, aby se každý testoval, jak uzná za vhodné,“ uvedl Vojtěch. Případ chce nechat prošetřit.

Zároveň chce zjistit, který lékař ženu odmítl vyšetřit. „Musíme prověřit, co to bylo za lékaře, jakou informaci jí poskytl a proč ji poskytl. Nemůžeme vyloučit, že se v tom systému mohou stát chyby,“ dodal Vojtěch.

Primátor Hřib předběhl hygieniky, ministra i premiéra a ohlásil nový, ovšem nepotvrzený, případ koronaviru

Koronavirus

Soukromé laboratoře netestují, mají zákaz

Záhadou nyní je, jak se této ženě podařilo otestovat takzvaně po vlastní ose. Soukromé laboratoře Právu potvrdily, že nikoho netestují, protože nesmí. Testy vzorků s podezřením na koronavirus smí provádět jen pět nemocnic a zdravotních ústavů, vedle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) v Praze a v Ostravě ještě Nemocnice České Budějovice, FN Hradec Králové a FN v Motole.

„My testování na koronavirus dělat nemůžeme. Takové testování může v tuto chvíli provádět jen pět pracovišť v zemi, které určilo ministerstvo zdravotnictví. Nepůjdeme proti státním institucím a nařízení Bezpečnostní rady státu. A takto postupují i jiné velké laboratoře, pokud vím,“ řekl redakci Robert Hladil, mluvčí laboratoří SYNLAB.

To potvrdil i obchodní ředitel laboratoře EUC Josef Stejskal. „My nesmíme nikoho na koronavirus testovat a také to neděláme. Je mi záhadou, jak se k takovému otestování paní dostala,“ odpověděl Stejskal.

I když se lidé v posledních dnech na soukromé laboratoře obracejí se žádostí o testování, nevyhoví jim. „Pokud už někdo na takové pracoviště přijde, nevyhodíme ho, ale odkážeme ho na centrální laboratoře. Vše se musí provádět v součinnosti se státem, taková jsou pravidla a my se jich držíme,“ dodal Hladil.

Výsledek testu provedeného soukromou laboratoří musí potvrdit Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu. Do té doby není žena z Prahy 6 vedená jako šestý potvrzený případ.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám