Hlavní obsah

Virus tu s námi bude, není důvod se promořování bát, říká epidemiolog IKEMu

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hlavní epidemiolog Institutu Klinické a Experimentální Medicíny (IKEM) Petr Smejkal nabádá lidi, aby se promořování nebáli. Koronavirus tu s námi bude a nyní je potřeba v rámci uvolňování restrikcí zdravou populaci viru vystavit. Lékař dále zdůrazňuje, že je potřeba také zjistit, jak moc už vlastně je populace novým koronavirem zasažena.

Virus tu s námi bude, není důvod se promořování bát, říká epidemiolog IkemuVideo: Novinky

 
Článek

Co si myslíte o promořování, je to dobrý nápad?

Ano, chytré promořování ano.

Co znamená chytré promořování?

To znamená takové promořování nebo takový průstup epidemie populací, který vynechá rizikové skupiny, a to jsou senioři, pacienti s imunodeficitem nebo se sníženou imunitou po transplantacích, lécích imunosupresivních, v podstatě diabetici, chronicky nemocní a tak dále a zdravotníci jako třetí skupina.

Babiš se postavil za Hamáčka, nesouhlasí s Prymulou ohledně promoření

Domácí

To znamená, že všichni tito lidé, které jste vyjmenoval, mají stále zůstat v domácí karanténě a dodržovat nejpřísnější omezení přesto, že vláda některá mezitím zruší?

Tak ti senioři ano, samozřejmě. U zdravotníků především musíme častěji testovat a vědět, jak na tom jsou. A pacientů s chronickými nemocemi se to samozřejmě týká stejně jako seniorů. A ještě bych dodal, že zásadou chytrého promořování je vůbec vědět, jak daleko s promořováním jsme. A k tomu slouží protilátkové testy, které teď vláda chystá na nějakém vzorku populace, myslím asi 20 tisících lidí, protestovat a zjistit, do jaké míry je populace promořena.

My se tady bojíme promořování, ale vlastně ani nevíme, že už jsme třeba do velké míry promořeni.

Lidé mají ale teď strach ze samotného promořování.

Já bych zdůraznil, že promořování znamená inteligentní postup při průchodu epidemií a viru a chránění těch tří skupin, o kterých jsem mluvil, aby se s tím nesetkaly. To je vlastně chytré promořování nebo chytrá regulace. Chci zdůraznit, aby se lidé nebáli toho slova, prostě zní to hrozně, ale realita je trošku jiná. Já si myslím, že je to dobrá věc, že se o tom nejenom mluví, ale že se hledají cesty, jak nejchytřeji promořování populací regulovat.

Momentálně je v Česku oficiálně nakaženo necelých pět tisíc lidí. Vy si myslíte, že jsou to reálná čísla, nebo je reálné číslo vyšší?

Já si myslím, že čísla jsou vyšší. Čím víc o viru víme, tak samozřejmě víme, že spousta lidí, a asi víc, než jsme si mysleli, má asymptomatický průběh. To znamená, že o tom nevědí a mohou samozřejmě, byť asi ne ve velké míře, virus dál přenášet. O těchto lidech my právě nevíme. Tu nemoc prodělali a ani o tom nevědí.

A k tomu slouží protilátkové testy, kterými bychom si to zmapovali. A možná bychom se divili, kolik lidí už tu nemoc prodělalo a jak dalece populace už vlastně promořená je. Protože my se tady bojíme promořování, ale vlastně ani nevíme, že už jsme třeba do velké míry promořeni.

To byste potřeboval otestovat celou republiku, to přece nejde.

Teoreticky: proč by to nešlo? Jsou státy, které to zvládly. Musíte si vybrat signifikantní vzorek populace. Na základě těchto dat můžete ubírat opatření a tomu vlastně říkáme chytré promořování, to znamená ubírání restriktivních opatření. Ale vodítkem k ubírání, a v tom je to chytré promořování, je, že musíte vycházet z pravidelných dat o tom, jak vlastně s tím promořováním jsme daleko, a to vám poskytnou protilátkové testy.

Myslíte, že člověk, který skutečně prodělal koronavirus, má protilátky a už ho nemůže chytit znovu?

To také nevíme, my toho hodně nevíme. Vycházíme z toho, že u jiných infekcí, a pravděpodobně to tady bude taky, vám nejdřív s nějakým odstupem nastoupají IGM protilátky, potom IGG protilátky, takže protilátková odpověď tam určitě je, ale ano, správně, do jaké míry. Ono také závisí na tom, jak velká byla virová nálož. Ti více nemocní pacienti asi budou mít větší protilátkovou odpověď čili ti asymptomatičtí třeba tu hladinu protilátek budou mít nižší, ale nějaké protilátky mít budou a to se dá detekovat.

Vojtěch: Uvolníme opatření a začne promořování obyvatel

Domácí

Spousta lidí si teď myslí, že veškerá opatření a karanténa byly zbytečné.

Ale vůbec ne, ta v určité fázi měla efekt. Opatření přišla v době, kdy jsme nevěděli, jak rychle křivka nastoupá, jak rychle my se dostaneme na nějakou velmi kritickou úroveň, kam se dostali Italové, a nezvládne to zdravotní systém. Vláda rozhodovala i na základě vědomí toho, jak vypadá český zdravotní systém, kolik máme ventilátorů, sester a tak dále.

Foto: Novinky

Hlavní epidemiolog IKEMu Petr Smejkal.

V tuhle chvíli musím říct, že mi malinko chyběla diskuze, co budeme dělat potom, ta přišla teď. My jsme tušili dávno, že k tomu musíme přijít, protože nemůžete společnost držet zaškrcenou těmito opatřeními půl roku, to vám zkolabuje ekonomika, to se lidé zblázní, a už to vidíme, že se to děje, a dosáhnete jenom toho, že snížíte takzvané číslo „R“ a snížíte promořování populace, a ve chvíli, kdy uvolníte restrikce, tak se opět populace začne promořovat, ten virus nezmizí.

Čili vy k tomu musíte právě takhle chytře přistoupit, říct si, které lidi chráníme, které skupiny samozřejmě nechceme promořovat, zjistíme, jak v tom promořování vůbec jsme, když o tom viru tak málo víme, těmi protilátkovými testy, a pomalu budeme upouštět razantní opatření, která se správně nastavila na začátku, a v tu chvíli budeme sledovat to číslo „R“ a parametry nakažených a tak dále a regulovat vlastně průchod viru populací.

Jak velký význam hraje nošení roušek?

Ty mají velký význam, když se používá zdravý rozum. Žádný význam nemá rouška, když budete pobíhat v lese anebo budete sám v přírodě. Rouška je jedna ze tří věcí, které musíte dodržovat. Není to jenom o roušce. To je mytí rukou, ruce si musíte umýt, když si roušku sundáváte, a to je i o tom social distancing. Musíte mít odstup dva metry od ostatních lidí. Když tyhle tři věci pořád kombinujete dohromady, tak to vede k velkému úspěchu. Samotná rouška bez těch druhých dvou věcí smysl nemá.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám