Hlavní obsah

V New Yorku museli kvůli pálení těl obětí koronaviru prolomit emisní limity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Newyorská krematoria pracují hluboko do noci a městská správa hřbitovů se poohlíží i po jiných městech státu New York, aby tam pohřbívala rostoucí počet obětí nákazy koronaviru. Šíření nákazy sice v největším americkém městě ještě nedospělo k předpokládanému maximu, ale tak intenzivní nápor na městské pohřební služby, jemuž čelí už nyní, město ještě nezažilo, napsala ve čtvrtek agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Prázdné ulice v New YorkuVideo: Reuters

 
Článek

Americký stát New York ve čtvrtek eviduje už přes 90 tisíc lidí s koronavirem a více než 2300 obětí nemoci COVID-19. Za den tam přibylo 8669 nakažených, napsala ve čtvrtek agentura Reuters.

To nejhorší má ale teprve přijít. "Připravujeme se na ten nejtěžší scénář a v mnoha ohledech už to začíná," řekl agentuře Mike Lanotte, ředitel Sdružení ředitelů pohřebních ústavů státu New York.

Většina newyorských nebožtíků opouští tento svět v krematoriích, která jsou v New Yorku čtyři: v Brooklynu, Bronxu a dvě v Queensu. Jejich provoz se od počátku epidemie zvýšil nejméně o polovinu. Město dokonce uvolnilo regule limitující znečištění ovzduší, aby krematoriím umožnilo noční provoz.

V New Yorku nakládají mrtvoly do chladírenských vozů vysokozdvižné vozíky

Koronavirus
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vysokozdvižný vozík v New Yorku nakládá tělo do chladírenského vozuVideo: AP

Tohle si nikdo nedokázal představit

"Tohle si nikdo nedokázal představit," řekl ředitel newyorského krematoria Fresh Pond v Queensu J. P. Di Troia, který v oboru pracuje 52 let. V Greenwoodském krematoriu v Brooklynu spalují až 20 mrtvých denně, což je dvojnásobek proti normálnímu stavu. Čekací doba na kremaci se prodlužuje. "Naše chladničky jsou plné," stěžoval si Andrew Nimmo, ředitel pohřební služby v obci Bergen na dohled od New Yorku.

Zdeptaný New York volá o pomoc. Chladírenské vozy používá jako provizorní márnice

Amerika

Krizová situace dopadá i na nemocnice, kde se nebožtíci hromadí, protože pozůstalí nemají termín pro kremaci. Některé nemocnice problém řeší pomocí pronajatých chladírenských vozů. Funerální odbor na newyorské radnici si poprvé ve své praxi vyžádal denní hlášení o všech provedených kremacích a pohřbech ve městě, aby mohl situaci kontrolovat. V případě potřeby bude mrtvé posílat k pohřbům do jiných měst státu New York.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Chladící vozy slouží jako improvizované márnice pro nemocnici Bellevue nedaleko Empire State Building.

Nebožtíci končí jako bezejmenní 

Část nebožtíků už teď končí na Hartově ostrově nedaleko Bronxu, kde obvykle odpočívají jen bezejmenní mrtví a lidé, o nichž se po smrti muselo postarat město. Pohřbívají je tam vězňové, jejichž vytížení je dnes trojnásobné.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Zdravotník vyhazuje použité ochranné pomůcky do koše před zdravotním střediskem Wyckoff Heights v Brooklynu

Omezení kontaktu mezi lidmi navíc pozůstalým komplikuje poslední rozloučení. V pohřební síni nesmí být - vyjma nebožtíka - víc než deset lidí. Mnozí pozůstalí během pohřbu zůstávají ve svých autech. Rakví se lidé nesmějí dotýkat, aby nenakazili hřbitovní službu. Některé pohřby se odbývají virtuálně, pozůstalí obřad sledují prostřednictvím videokonference.

Reklama

Výběr článků

Načítám