Hlavní obsah

Úřad vyzval Američany k nošení roušek. Já to dělat nebudu, vzkázal Trump

– Washington

Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) doporučuje Američanům, aby pomohli omezit šíření koronaviru používáním látkových roušek. Oznámil to prezident USA Donald Trump. Zdůraznil ale, že takovéto zakrývání obličeje není povinné, a upozornil, že on sám to dělat nehodlá.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Prezident USA Donald Trump

Článek

Nejnovější údaje americké Univerzity Johnse Hopkinse podle agentury AFP ukázaly, že počet obětí koronaviru v USA se vyšplhal na 7406, když během 24 hodin od čtvrtečního do pátečního večera přibylo rekordních 1480 úmrtí.

"Bude to skutečně dobrovolná věc. Můžete to dělat, nemusíte to dělat," řekl podle agentury Reuters o zakrývání obličeje americký prezident. "Já volím možnost to nedělat," dodal. Svůj postoj následně zdůvodnil tím, že se účastní schůzek na vysoké úrovni. "Přijímám prezidenty, premiéry, diktátory, krále, královny," upozornil.

Zastavil vývoz ochranných pomůcek

Trump rovněž podepsal dekret nařizující zastavení vývozu ochranných masek typu N95 a dalších ochranných pomůcek potřebných v boji s koronavirem, píše Reuters.

V České republice je nošení roušek povinné v zásadě všude mimo domov. Český premiér Andrej Babiš dokonce minulý víkend vyzval Trumpa, aby se českým postupem inspiroval a také v USA zavedl povinné nošení roušek na veřejnosti. Video vyzývající k nošení roušek prý Babiš poslal také většině evropských prezidentů a premiérů.

České video o účinnosti roušek vzdělává svět

Domácí

Zástupce Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan se v pátek vyslovil pro širší používání podomácku vyráběných roušek. Podle koordinátora krizové pomoci není zahalování nosu a úst, které má chránit před kašlem nebo kýcháním, špatný nápad.

Není to špatný nápad. Zástupce WHO se vyslovil pro používání doma šitých roušek

Koronavirus

Ještě počátkem týdne byl přitom Ryan k rouškám skeptičtější a nedoporučoval je, pokud člověk není sám nakažen. Oponenti na to ale reagovali, že mnozí lidé nemohou sami vědět, zda infikováni jsou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám