Hlavní obsah

Tisíc dolarů měsíčně každé rodině po dobu pandemie, navrhuje americký senátor

Washington

Americký senátor Mitt Romney přišel s nápadem, že by stát mohl po dobu trvání pandemie koronaviru přidat každé rodině měsíčně tisíc dolarů (24 380 korun), informoval list Daily Mail. Americký prezident Donald Trump varoval, že koronavirus by mohl uvrhnout ekonomiku USA do recese. Nákaza už se projevila třeba na americkém akciovém trhu. Bílý dům zvažuje, jaké kroky podniknout pro oživení ekonomiky.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Senátor Mitt Romney navrhuje přidat během pandemie každé rodině tisíc dolarů

Článek

Finanční analytik a ekonomický poradce Bílého domu Larry Kudlow pro Daily Mail připustil, že tisíc dolarů rodině by mohl prezident Donald Trump schválit, nicméně jisté to není.

Dow Jonesův index, ukazatel vývoje na americkém trhu, skokově klesá. Kvůli rostoucím obavám zaznamenal nejprudší pokles od roku 1987, a to i navzdory tomu, že Federální rezervní systém USA snížil úrokovou sazbu na nulu a začal pumpovat na trh stovky miliard dolarů.

Vláda v USA omezuje shromažďování, uzavření hranic nezvažuje

Koronavirus

Senátor za Utah Mitt Romney tvrdí, že by USA měly zvážit také další opatření, která rodinám a malým podnikům pomohou splnit jejich krátkodobé finanční závazky, zmírnit finanční zátěž dopadající na končící studenty, kteří vstupují na pracovní trh, a chránit pracovníky ve zdravotnictví.

„Všechna tato opatření budu v Senátu prosazovat,“ uvedl Romney pro Salt Lake Tribune.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Podle Kudlowa by tato finanční pomoc vyšla Spojené státy na 400 bilionů dolarů (zhruba 9,75 biliardy korun), při delším trvání až na dvojnásobek.

Ve Spojených státech bylo dosud potvrzeno 4743 případů nákazy nemocí Covid-19, kterou koronavirus způsobuje. Celkem na ni zemřelo 74 lidí.

Bílý dům vyhlásil od úterý celostátní doporučení. Lidé by se podle prezidenta Trumpa měli vyhýbat shromážděním o více než 10 lidech a uchýlit se do izolace. Celostátní karanténu však v USA vyhlašovat nehodlá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám