Hlavní obsah

Stav emeritního biskupa Herbsta se zhoršil, je v umělém spánku

Zdravotní stav emeritního pomocného biskupa Karla Herbsta (77), který se nakazil koronavirem, se podle informací pražského arcibiskupství zhoršil. Duchovní byl uveden do umělého spánku a převezen do Nemocnice Na Homolce. Nyní je jeho stav stabilizovaný.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Biskup Karel Herbst (na archivním snímku z 5. dubna 2005)

Článek

Herbstův zdravotní stav se zhoršil 2. dubna, musel být napojen na umělou plicní ventilaci a v souvislosti s převozem „byl posilněn svátostí pomazání nemocných”.

K modlitbě za uzdravení biskupa se připojili i papež František a apoštolský nuncius Mons. Charles D. Balvo.

Církve se chystají na digi Velikonoce

Koronavirus

V karanténě zůstávají biskupovi spolupracovníci včetně kardinála Dominika Duky.

Jak připomněla ČTK, Herbst se vyučil elektromechanikem elektrických lokomotiv a osm let tuto práci vykonával v lokomotivním depu v Praze, při zaměstnání odmaturoval na gymnáziu a absolvoval Cyrilometodějskou bohosloveckou fakultu v Litoměřicích. V roce 1973 přijal kněžské svěcení od kardinála Františka Tomáška.

V polovině 70. let přišel o tehdy potřebný státní souhlas k výkonu duchovenské služby, když byl udán, že při čtení vánočního pastýřského listu vynechal větu o výročí osvobození Československa Sovětskou armádou. Léta se živil u podniku Úklid, stejně jako tehdejší myč oken Miloslav Vlk, pozdější pražský arcibiskup.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám