Hlavní obsah

Sestry a lékaři utekli z polského domova důchodců před koronavirem

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K dramatické situci došlo v domově pro seniory ve varšavském čtvrti Mokotow, ve kterém se nachází 56 starých lidí, většinou připoutaných na lůžku.

Foto: David W Cerny, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Většina z nich a možná už všichni jsou nakaženi koronavirem, stará se o ně už jen jedna zdravotní sestra. Lékaři a pečovatelky v obavě o své zdraví před několika dny z domova utekli a jeho ředitelka je už delší dobu v karanténě,” informovali v neděli portal Onet.pl i Gazeta Wyborcza.

O dramatické situaci média informoval Jacek Piesnewski, manžel zdravotní sestry, která v domově jako jediná zůstala.

SPECIÁL: Historie největších pandemií

Speciály

„Žena je už několik dní na nohou, sama neví, jak dlouho to ještě vydrží," uvedl s tím, že i když je možná nakažená, pomáhá z posledních sil. Zároveň se ptá, co dělají zodpovědné orgány státní správy v této věci. Domov potřebuje posílit personál a ochranu, jinak hrozí tragédie.

Případ řeší prokuratura

„Už jsem informoval varšavskou prokuraturu o podezření z trestného činu ohrožení života i zdraví, kterého se dopustil zdravotnický personál opouštějící svévolně pacienty v domově pro seniory, ta začala v této věci jednat," uvedl Konstanty Radziwill, šéf Mazowieckého vejvodství, pod které zařízení patří.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Zároveň uvedl, že rozhodl povolat 100 zdravotníků na pomoc nejen v tomto, ale i dalších domovech důchodců na území vejvodství, kde je kritická situace, ale reagovalo jen 15 z nich. „Zbývajících 85 za nesplnění příkazu jsem potrestal finační pokutou 5 tisíc zlotých (30 tisíc Kc)," uvedl.

6,4 tisíce nakažených, 208 mrtvých

Podle posledních aktuálních dat polského ministerstva zdravotnictví v sobotu přibylo v zemi 318 nových nakažených virem Covid-19. V Polsku je celkem 6 674 tisíc nakažených a 232 mrtvých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám