Hlavní obsah

Rodina od dveří křičí: Milujeme tě. A pacient mezitím umírá

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělsko patří k nejpostiženějším zemím novým typem koronaviru. Fyzicky i psychicky vyčerpaní jsou především zdravotníci, kteří bydlí po hotelích a nemohou se vídat se svou rodinou. Emocionální vyčerpání leckdy vedou i k úzkostem či depresím.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Pacientka s nemocí covid-19 podstupuje léčbu v barcelonské knihovně, kterou v rychlosti předělali na jednotku intenzivní péče

Článek

„Doslova jsem viděla, jak si smrt a život hledí do očí. Těsně před podáním léků jsem jedné z pacientek řekla, že všechno bude v pořádku. Ale zklamala jsem jí. Smrt ji porazila a já se šla ven vyplakat,“ napsala listu El País Fátima, zdravotní sestra z alcorcónské nemocnice v metropolitní oblasti Madridu.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Situace ve Španělsku je pro zdravotníky vyčerpávající nejen fyzicky, a tak v samotných nemocnicích zahájili psychologové pro personál poradenská setkání. Stalo se tak krátce poté, co 14. března premiér Pedro Sánchez vyhlásil celostátní karanténu.

Podle psycholožky nemocnice Gregorio Marañón Maríe Mayoralové zhoršený psychický stav zdravotníků vychází ze ztráty kontroly nad situací. „Vidí, jak se situace zhoršuje a přibývají úmrtí. Do toho se bojí, že se sami nakazí, případně nemoc nechtěně přenesou na některého, ze svých blízkých, což v nich vyvolává pocit viny a izolace,“ vysvětlila.

Nejhorší je, když pacient umírá a jeho rodina na něj od dveří křičí: 'Milujeme tě, tati!'
Zdravotní sestra Gloria

Studie, kterou v březnu zveřejnil bulletin Americké lékařské asociace, už na příkladu Číny uvedla, že z 1200 zdravotníků, kteří během pandemie léčili pacienty ve 34 nemocnicích, jich 44 procent trpělo úzkostmi a 34 procent nespavostí. Podobné potíže (deprese, frustrace, strach) se u lékařů a sester projevovaly i v minulosti (pandemie SARS 2003, ebola 2014).

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Na jednotce intenzivní péče v barcelonské nemocnici léčí pacienta nakaženého nemocí covid-19

„Nejhorší je, když pacient umírá a jeho rodina na něj od dveří křičí: ‚Milujeme tě, táto!‘,“ popisovala El Paísu Gloria, zdravotní sestra z jednotky intenzivní péče.

Pracují nad rámec povinností

Profesorka klinické psychologie Mari Paz Garcíaová-Veraová dodala, že úlohu morální podpory u izolovaných pacientů přebírá právě zdravotní personál. „Jdou daleko nad rámec svých povinností. Vědí, jak moc si jich teď veřejnost váží. To na ně ale zároveň vytváří tlak a oni nechtějí zklamat,“ řekla.

Ocitli jsme se na pokraji sil, míní španělští lékaři

Koronavirus

Navíc i když po dlouhém dni zdravotníci konečně opustí nemocnici, mnoho z nich si práci „bere domů“. Na pacienty totiž neustále myslí a mají problémy s insomnií. „Vyjdu z nemocnice a brečím. V noci mám noční můry,“ přiznala další ze zdravotních sester Irene Llorenteová.

Ve Španělsku v pátek přibylo dalších 605 obětí nemoci covid-19, kterou koronavirus způsobuje. Podle El País se jednalo o nejnižší nárůst od 24. března. Nakažených přibylo 4576. Celkem má země 157 022 potvrzených případů, 15 843 úmrtí a 55 668 lidí se zotavilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám