Hlavní obsah

Raketový nárůst. O podporu v nezaměstnanosti požádaly za týden tři miliony Američanů

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O podporu v nezaměstnanosti minulý týden ve Spojených státech požádalo rekordních 3,3 milionu lidí. Dosud byl nejvyšší počet nových žádostí evidovaných v jednom týdnu 695 tisíc v říjnu 1982, uvedl server televize CNN. Americký Senát v reakci na epidemii koronaviru ve středu schválil balíček na podporu ekonomiky, ten výrazně navyšuje podporu v nezaměstnanosti a přiznává ji většímu množství lidí.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Počet žadatelů o dávku v nezaměstnanosti v USA.

Článek

Jde o velmi prudký nárůst počtu žadatelů, ještě předminulý týden (k sobotě 14. března 2020) bylo nových žádostí 281 tisíc. Pro srovnání - v době světové finanční krize byl nejvyšší počet žadatelů v jednom týdnu 665 tisíc.

Ekonomka Heidi Shierholzová z think tanku Economic Policy Institute, jež dříve působila jako hlavní ekonomka ministerstva práce, na Twitteru uvedla, že tato čísla jsou zatím jen „špičkou ledovce”.

New York: Bomba, která už exploduje

Koronavirus

„Očekáváme, že v důsledku ekonomického šoku kvůli koronaviru do léta přijde o práci 14 milionů lidí,” dodala.

Zákon na podporu ekonomiky by měl v pátek projít Sněmovnou reprezentantů, následně jej podepíše prezident Donald Trump, který avizoval, že tak učiní neprodleně.

Vyšší dávky pro všechny. I pro živnostníky

Součástí balíčku je rozšíření podpory v nezaměstnanosti a také přímé platby milionům Američanů, kteří vydělávají méně než 75 tisíc dolarů (1,8 milionu Kč) ročně. Těm vláda pošle podporu ve výši až 1200 dolarů (30 tisíc korun).

Spojené státy chystají na boj proti ekonomické krizi 54 bilionů

Koronavirus

Podpora v nezaměstnanosti vzroste o 600 dolarů (15 tisíc korun) týdně po dobu čtyř měsíců, uvedl server Vox. V lednu průměrná dávka v nezaměstnanosti podle serveru Business Insider činila 385 dolarů (9600 korun) týdně.

Zákon také umožňuje žádat o dávku v nezaměstnanosti OSVČ a lidem zaměstnaným na dohodu. Ti v USA normálně na tuto dávku nárok nemají, teď ho budou mít po dobu až 39 týdnů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám