Hlavní obsah

Policie obvinila muže, který děsil falešnou zprávou o nakažené pokladní

Právo, pab
Horšovský Týn

Domažličtí policisté ve čtvrtek obvinili muže, který na sociální síti šířil falešnou zprávu o tom, že v supermarketu v Horšovském Týně pracovala prodavačka nakažená koronavirem. K autorství zprávy se podle policie přiznal, motiv činu ale zatím není úplně jasný.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Omdlela za kasou. Měla pozitivní test na koronavirus. Pro zákazníky, kterým při markování sahala na zboží, končí sranda,“ napsal Miroslav K. v pondělí na svůj facebookový profil.

„Zahájili jsme trestní stíhání 30letého muže z přečinu šíření poplašné zprávy. Hrozí mu až osm let vězení, neboť se měl činu dopustit za situace, kdy je v zemi vyhlášen nouzový stav,“ uvedla policejní mluvčí Dagmar Brožová s tím, že vyšetřování bude pokračovat na svobodě.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Podle informací Práva obviněný muž nepatří mezi místní obyvatele, trvalé bydliště má v nedaleké obci. K autorství zprávy se nakonec doznal. Jaký měl motiv, ale není úplně jasné.

Místní lidé v reakci na zprávu, která se začala městem šířit jako lavina, začali bombardovat dotazy radnici. Starosta města Josef Holeček po ověření informace na krajské hygienické stanici veřejnost musel uklidňovat, že jde o falešnou zprávu.

Domů se z ciziny vracejí stále stovky Čechů

Koronavirus

„Nemáme ve městě žádný pozitivní případ. Takové fámy mezi lidmi vyvolávají doslova hysterii. Je to o to horší, že jsme malé město,“ dodal Holeček.

Policisté případ začali prověřovat na základě trestního oznámení. „Jeho součástí byl otisk facebookového příspěvku, který se šířil mezi občany Horšovského Týna,“ dodala Brožová.

S nakaženou pokladní děsil lidi ve městě, starosta chce tvrdý trest

Koronavirus

Podle ředitele krajské hygienické stanice Michala Bartoše je takové chování absolutně nepřijatelné.

„Už tak vážnou situaci dále vyhrocovat o lživé informace a lidi tím ještě více děsit, je neomluvitelné. Policie by měla takové šiřitele nepravdivých informací trestně stíhat a soud by měl být při ukládání trestů nekompromisní,“ dodal Bartoš.

Reklama

Související články

Ekonomika se úplně zastaví, straší odbory

Odbory odhadují, že pokud koronavirová krize potrvá čtvrt roku, propadne se HDP o 5 až 8 procent. O práci by mohlo přijít až 450 tisíc lidí. Na tiskové...

Výběr článků

Načítám