Hlavní obsah

Pláč, nářek a hory mrtvol. New York vypadá jako válečná zóna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Na parkovištích nemocnic v New Yorku jsou seřazené nákladní vozy s chladírnami, které suplují márnice. Vysokozdvižné vozíky do nich bez ustání vozí oběti nákazy novým typem koronaviru. Místní nemocnice jsou před kolapsem. Chybějí ochranné pomůcky a pracuje v nich přetížený a vystrašený personál, popisuje čtyřiadvacetiletá zdravotní sestra Larissa Burková týdeníku Focus. Pracuje na klinice Mount Sinai na Manhattanu.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Zdravotník z nemocnice v newyorském Brooklynu během přestávky

Článek

„Nejhorší jsou telefonáty, když musím příbuzným sdělit špatnou zprávu. Slyšíte jen pláč, vzlyky, nářek a víte, že nemůžete vůbec nic dělat,“ popisuje. Čas, aby telefonující uklidnila, nemá. Telefonáty vyřizuje v poklusu, když spěchá od jednoho pacienta k druhému.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Larissa Burková stejně jako další její kolegyně pracuje v podstatě nepřetržitě. „Mám jednu noční směnu za druhou. Často se ani nedostanu na toaletu. Když se ráno vrátím domů a chci si lehnout, spát nemůžu. V uších mi zní pláč a nářek lidí z telefonu,“ popisuje. Zbavit se toho je podle ní v podstatě nemožné.

Trump začal uvolňovat opatření proti šíření nákazy

Koronavirus

Stres a vypětí se podepsalo i na jejím vztahu s přítelem. Vzájemně se odcizili. „Necítím blízkost k nikomu kromě své kočky. Netoužím po ničem jiném, než po dlouhé a teplé sprše a pár hodin spánku,“ vylíčila sestra. Když má volno, snaží se soustředit na něco jiného. Je ale podle ní těžké vypudit z mysli množství mrtvých, zoufalství pozůstalých a potlačit vlastní strach. „Nemůžu se soustředit na nic. Nic nepomáhá. Dříve mě uklidnilo, že jsem upekla koláč nebo si četla. Teď nemůžu ani číst, ani dělat jiné věci,“ vypráví.

Pomáhají, nebo škodí? Lékaři se přou o účinnost plicních ventilátorů v boji s koronavirem

Koronavirus

Strach z nákazy ochromil v nemocnici mnoho jejích kolegů. „Vedoucí sestra našeho oddělení zemřela na nemoc covid-19. Nakazila se v nemocnici. Od té doby tady vládne panika a každý má nervy napjaté k prasknutí. Zejména proto, že nemáme celotělové ochranné obleky, které jsou běžné v jiných zemích. Některé kolegyně tvrdí, že toho mají dost a chtějí odejít. Největší strach mají starší sestry. Obavy a napětí je vidět a cítit i přes obličejové masky a brýle,“ říká Larissa Burková.

Měření teploty je u koronaviru k ničemu, tvrdí američtí experti

Koronavirus

Mladá zdravotní sestra velmi ostře kritizuje americký zdravotní systém: „Je to ostuda. Tolik lidí zde nemá zdravotní pojištění a na druhé straně někteří Američané mají zajištěnou péči po celých 24 hodin“. Stojí to ale 25 tisíc dolarů ročně (625 tisíc korun), a to v této sumě nejsou započítané náklady na zdravotní pojištění a vlastní účty za lékařské úkony. Mladou zdravotní sestru rozčiluje i skutečnost, že bankéři z Wall Street si mohou nechat udělat testy na koronavirus ve svých vilách, kde tráví karanténu a kam za nimi dorazí tým na odebrání vzorků.  „Pro valnou většinu Američanů jsou testy stále velmi vzácné,“ řekla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám