Hlavní obsah

Měření teploty je u koronaviru k ničemu, tvrdí američtí experti

Mezi nejčastější bezpečnostní opatření v době pandemie koronaviru patří měření teploty. Někteří odborníci ale tvrdí, že kontrola tělesné teploty je nespolehlivá a sama o sobě může být dokonce klamavá v případě odhalení člověka infikovaného Sars-CoV-2, uvedl server abcnews.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Kontrola teploty na polsko-německém hraničním přechodu

Článek

„Potřebujeme testovat, nikoli měřit teplotu,“ tvrdí pneumolog Fred Jacobs z New Jersey. Zvýšená teplota sice patří mezi nejčastější symptomy nemoci covid-19, kterou koronavirus způsobuje, nemusí být ale určující.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa a přední americký imunolog Anthony Fauci nedávno uvedl, že podle hrubého odhadu čtvrtina až polovina lidí dokonce nevykazuje symptomy nakažení, přestože v těle virus má. Už jen z tohoto pohledu měření teploty nemusí nakažené odhalit.

Stačí, aby jeden nakažený člověk neměl teplotu a veškeré měření u vstupu je k ničemu.
Guvernér New Yorku Andrew Cuomo

Americká federální agentura pro řízení mimořádných událostí přitom jen pro město New York, které je nejhůře postižené v zemi, zařídila 14 tisíc infračervených teploměrů. Stejné typy přístrojů využívá například i Bílý dům, kde pracovníci před každou tiskovou konferencí Trumpa nebo viceprezidenta Mikea Pence kontrolují přítomné novináře.

„Stačí aby jeden nakažený člověk neměl teplotu a veškeré měření u vstupu je k ničemu,“ přiznal guvernér státu New York Andrew Cuomo.

Téměř tři čtvrtiny Američanů si myslí, že to nejhorší teprve přijde. Trumpovi příliš nevěří

Koronavirus

Teplota se člověku navíc může zvýšit až do čtrnácti dnů po infekci. „Proto můžeme tvrdit, že jedinec s horečkou už je nakažený několik dnů,“ vysvětluje bývalý šéf Asociace amerických nemocnic Jay Bhatt. Připomněl, že teplotou se navíc projevuje mnoho chorob od nachlazení až po zánět slepého střeva, což je další důvod, proč je měření nicneříkající.

Je čas vrátit se do práce, ohlásil Trump, přestože jsou USA nejpromořenější zemí

Koronavirus

Infračervené teploměry přesto bude řada amerických firem, které se po uvolnění opatření vrátí do běžného provozu, využívat. Neil Bradley z americké obchodní komory k tomu uvedl, že neexistuje žádný spolehlivý způsob, jak zjistit, zda má dotyčný člověk koronavirus, nebo nemá a měření teploty tak budou firmy považovat jako jedno z mnohých opatření. Dalším bude například bezpečná vzdálenost mezi jednotlivými zaměstnanci.

Koronavirus zasáhl Spojené státy nejvíce z celého světa. USA už mají přes 710 tisíc potvrzených případů, mrtvých přes 37 tisíc. Uzdravilo se zatím přes 63 tisíc lidí. Nejhůře postižený je stát New York, který má víc potvrzených případů než jakákoli jiná země světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám