Hlavní obsah

Ošetřovné pro OSVČ jen na děti od 6 let? To nemyslí Havlíček vážně, zlobí se Maláčová

Novinky, Renáta Bohuslavová
Aktualizováno

Ačkoliv vláda minulý týden schválila ošetřovné pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), stále není jasné, na jak staré děti ho budou moci tito rodiče čerpat. Vládou schválený návrh počítá pouze s dětmi od 6 do 13 let. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) se ale zlobí a chce po ministru průmyslu a obchodu Karlu Havlíčkovi změnu. Ten slibuje, že OSVČ nebudou znevýhodněny.

Foto: vlada.cz

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová po jednání vlády.

Článek

„To myslí ministerstvo průmyslu a obchodu vážně, že ošetřovné pro OSVČ bude pouze pro děti od 6 do 13 let? Tohle se mi opravdu nelíbí! Požádám ministra Havlíčka, aby nad svým okleštěným návrhem ještě zapřemýšlel. Když to jde pro zaměstnance, mělo by to jít i pro OSVČ,” rozzlobila se ministryně Maláčová.

Ošetřovné pro zaměstnance bylo minulý týden vládou prodlouženo na celou dobu trvání mimořádného opatření a po celou dobu zavřených škol pro děti až do 13 let. Zákon ale nedefinuje spodní věkovou hranici.

Standard od 3 do 13

„Závisí to na individuální situaci rodiče, ale zjednodušeně řečeno je to tak, že pokud rodič nečerpá rodičovský příspěvek, tak standardizovaná situace je od 3 až do 13 let. S tím, že pokud si vyčerpáte rodičovský příspěvek do roku věku dítěte a oba rodiče pracují, tak si mohu vzít ošetřovné už na takto malé dítě,” vysvětlila pro Novinky Maláčová, jak je to s čerpáním ošetřovného pro zaměstnance.

Ošetřovné i pro OSVČ a pro děti až do 13 let, schválila vláda

Koronavirus

Jinak je to ale u OSVČ, kde aktuální návrh MPO, které bude peníze podnikatelům s dětmi vyplácet, počítá s penězi pouze pro děti od 6 do 13 let. Ministr Havlíček ale uvedl, že bude chtít, aby to bylo stejně jako pro zaměstnance.

Havlíček: OSVČ nebudou znevýhodněny

„Původní varianta byla pro školáky, ale v návrhu nakonec máme i mladší děti. Určitě bude čerpání naprosto stejné jako u zaměstnanců. OSVČ nesmí být znevýhodněny,” napsal Novinkám v SMS Havlíček.

Chytrá karanténa je připravena, technologii mohou využít hygienici

Koronavirus

Maláčová to oceňuje, nicméně upozorňuje na to, že je kolem toho zbytečný zmatek. „Vše se to třikrát mění a já bych si přála, aby se do toho konečně vnesl pořádek,” doplnila.

Havlíček dále dodal, že návrh MPO se bude držet toho, co navrhuje MPSV a co bude definitivně schváleno. „Bude to úplně stejné jako MPSV a zaměstnanci. Co bude schváleno Sněmovnou, tak přizpůsobíme pro OSVČ,” dodal Havlíček.

Ve hře je i ošetřovné do 15 let

Zmatek se ale právě čekají na úterním jednání Sněmovny. Zatímco návrhu na čerpání ošetřovného pro OSVČ stačí posvěcení vlády, ošetřovné pro zaměstnance rozšiřující věk dítěte musí jít změnou zákona. Kvůli tomu se tak v úterý mimořádně sejde Sněmovna, kde se očekává dlouhé jednání i s ohledem na to, že už nyní se ministerstvu práce sešlo až 12 pozměňovacích návrhů. Je tak nakonec možné, že parametry zákona budou ještě jiné. Maláčová například původně chtěla, aby ošetřovné bylo až na děti do 15 let, a je možné, že na to ve Sněmovně potřebnou podporu ještě najde.

Ošetřovné by se mělo vyplácet vždy následující měsíc a první peníze by Maláčová a Havlíček chtěli poslat už v dubnu.

Ošetřovné je pro zaměstnance ve výši 60 procent ze základu platu. OSVČ by pak měly za každý den dostat 424 korun a celkově by tak podle Havlíčka mělo jít až o 14 000 korun za měsíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám