Hlavní obsah

Česko má 522 případů nákazy koronavirem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Počet lidí nakažených koronavirem na světě překonal hranici 200 tisíc. V ČR stoupl na 522. Čína naopak hlásí další výrazný pokles počtu nových případů nákazy koronavirem, relativně příznivé jsou i zprávy z Jižní Koreje. V Evropě naopak počty nově nakažených rostou.

Foto: Novinky

Celkem nakažených v ČR - 522

Článek

23:21 - Dnešní on-line zpravodajství končí. Děkujeme za pozornost.

23:07 - Výjimka ze zákazu návštěv lůžkových odděleních nemocnic, zavedeného kvůli koronoaviru, nově neplatí u rodiček. Své opatření upravilo ministerstvo.

Návštěvy nesmí do nemocnic ani za rodičkami

Koronavirus

22:19 - Mexická moderní pětibojařka Mariana Arceová měla pozitivní test na nový koronavirus. Štafetová mistryně světa a vítězka závodu jednotlivkyň na loňských Panamerických hrách se podle agentury AP nakazila na soustředění ve Španělsku.

21:56 - Dodávka respirátorů pro hlavní město se zpozdila. Důvodem jsou formální problémy, dodávka zůstala v Anglii. Původně měly respirátory dorazit ve středu dnes. Praha by je nově měla mít do konce týdne. Kvůli zpoždění na ně město dostane slevu, uvedla ČTK s odkazem na zprávu od primátora Zdeňka Hřiba (Piráti).

Krkonoše změnil koronavirus v hory duchů

Koronavirus

21:54 - V Polsku se dnes o 41 zvýšil počet potvrzených případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Zatímco ráno bylo registrováno 246 infikovaných osob, večer ministerstvo zdravotnictví podle agentury PAP informovalo o 287. Obětí nemoci COVID-19, způsobované novým koronavirem, zůstává pět. Uzdravil se ale pacient, který představoval první známý případ nákazy v Polsku.

20:40 - V Pákistánu zemřeli první dva lidé na nový typ koronaviru. Jeden se vrátil ze saúdskoarabské Mekky, druhý pobýval v Dubaji. Za čtyři dny se počet infikovaných v zemi zosminásobil. Podle ministerstva zdravotnictví je nyní v Pákistánu 241 nakažených, z toho až 180 v provincii Sindh, která má téměř 48 milionů obyvatel.

20:25 - Německo s okamžitou platností rozšiřuje hraniční kontroly kvůli koronaviru na letiště a přístavy. Kontrolovat budou policisté letadla a lodě, s nimiž do země dorazí lidé ze sedmi zemí Evropské unie: Itálie, Španělska, Francie, Rakouska, Lucemburska, Švýcarska a Dánska.

Už od pondělí Německo kontroluje své pozemní hranice s pěti sousedy na západě a jihu. Hranici s Německem bude naopak od dnešní půlnoci přísně kontrolovat Rakousko.

19:41 - Francie oproti úterku hlásí 51procentní nárůst obětí nového typu koronaviru. Jejich počet stoupl o 89 na 264, uvedly francouzské úřady.

19:33 - Restriktivní opatření v České republice budou podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly, který byl pověřen řízením Ústředního krizového štábu, platit zhruba měsíc. Uzavření hranic očekává delší, dokud se nevyřeší situace i v jiných zemích.

19:25 - V uzavřeném územním obvodu Litovel za poslední den přibylo 12 potvrzených nákaz koronavirem, celkem je tam 25 nakažených. V Uničově zůstalo 18 nákaz.

V uzavřené Litovli je 12 nových případů nákazy

Koronavirus

19:24 - Tenisové asociace ATP a WTA zrušily kvůli pandemii koronaviru všechny turnaje do 7. června. Zároveň byly na toto období „zmraženy” světové žebříčky.

19:09 - Česko eviduje 522 případů nákazy koronavirem, uvedl to v České televizi premiér Andrej Babiš (ANO). Padesátka lidí je v nemocnicích, pět z nich je ve vážném stavu.

Přehledně: Jak se chovat v karanténě, čím se léčit a jak nosit roušku

Koronavirus

18:43 - V Praze je 181 lidí nakažených koronavirem, za dnešek přibylo 27 potvrzených případů, oznámili hygienici. Nově nakažených je 25 dospělých a dvě děti.

18:39 - Situace je vážná. Koronavirus dramaticky mění život v zemi. Německo dosud nečelilo výzvě, jejíž zvládnutí závisí tolik na solidárním chování, řekla německá kancléřka Angela Merkelová.

18:24 - Počet mrtvých v Itálii kvůli nemoci způsobené novým koronavirem vzrostl za 24 hodin o 475 na 2978. Jde o nejvyšší dosud zaznamenaný denní nárůst.

18:11 - Počet obětí nemoci COVID-19, kterou způsobuje nový koronavirus, v Británii překonal stovku. Potvrzených případů nákazy koronavirem je přes 2600. Skotsko a Wales zavírají školy.

17:46 - Prvním německým městem, ve kterém úřady kvůli šíření nového typu koronaviru omezily pohyb obyvatel, se ve středu stal hornofalcký Mitterteich. Leží asi 15 kilometrů jihozápadně od Chebu a má zhruba 6500 obyvatel. U 25 z nich se už potvrdila nákaza koronavirem, informoval web rozhlasu Bayerischer Rundfunk.

V Německu je podle propočtu agentury DPA už přes 10 tisíc nakažených.

17:38 - V průběhu středy začala charita, policie i silničáři rozvážet vodu a potraviny řidičům, kteří uvízli v desítky kilometrů dlouhých kolonách kamionů před hraničním přechodem v Náchodě - Běloves.  V případě potřeby a dle situace je charita schopná zajistit potravinovou pomoc i ve čtvrtek.

Na dálnici D11, kam kolona čekajících kamionů až dosahovala, dodali pitnou vodu zase pracovníci Ředitelství silnic a dálnic. Balíky s plastovými lahvemi rozmísťovali zhruba po půl kilometrech na exity, SOS hlásky či ke svodidlům.

Psychopat, který je premiérem země, obul se senátor Šilar do Babiše kvůli koronaviru

Koronavirus

17:11 - Nakažených koronavirem je v Praze pět příslušníků hasičského sboru. V karanténě je přes 20 hasičů. Potvrzených případů proti úterku přibylo o dva.

16:59 - V italské Lombardii zemřelo za 24 hodin dalších 319 lidí nakažených koronavirem. Počet obětí v tomto regionu tak vzrostl na 1959, uvedla Reuters.

16:14 - Česká televize spouští v pondělí 23. března nový program ČT3. Důvodem je především snaha televize pomoci nejohroženější skupině - starším lidem, kteří jsou v této době nuceni zůstávat doma. Stanice bude svým laděním klidnější a podávání všech informací bude přizpůsobené seniorům. Vysílat bude denně od 9 do 17:25 hodin. Programová nabídka se bude opírat o výběr ze zlatého televizního fondu, tematické magazíny i základní informační servis, uvedla mluvčí Karolina Blinková.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Španělská policie zabavila na letištích téměř 70 tisíc roušek a respirátorů, část z nich se měla dražit na internetu (video je bez zvuku)Video: Reuters

16:07 - Žena pracující ve firmě Kiekert v Přelouči na Pardubicku vzbudila v úterý hned ráno na vrátnici pořádný rozruch. Byla u ní zjištěna vysoká teplota, navíc přiznala, že manžel je řidič kamionu, který často jezdí do Itálie.

Okamžitě byl izolován provoz, ve kterém žena pracuje, a výroba zde stála, dokud se ve středu nepotvrdilo, že poplach byl falešný, test na koronavirus byl u této zaměstnankyně negativní.

16:00 - Hranice Česka budou muset kvůli hrozbě šíření koronaviru zůstat uzavřené do doby, než se zlepší situace v okolních zemích. Senátorům to řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, který vede Ústřední krizový štáb. 

15:57 -  Muž, který náhle zemřel v úterý v Kladně, nebyl nakažený koronavirem. Podle mluvčí kladenské radnice Lucie Steinerové to potvrdila laboratoř v Motole.

15:45 - Ministerstvo financí předloží v řádu dnů novelu zákona o státním rozpočtu na letošní rok. Počítá s úsporami nebo schodkem vyšším o desítky miliard.

15:32 - Lidé v Liberci, u kterých bude s ohledem na jejich anamnézu nebo příznaky podezření na onemocnění Covid-19, budou v Liberci testováni přes okénko svého vlastního automobilu. Test proběhne v novém odběrovém místě, které zprovoznila ve svém areálu Krajská nemocnice Liberec. Místo bude sloužit pro testování pouze těch obyvatel, které hygienici k testu doporučí.

Příliš zásadních chyb jsme neudělali, míní ministr Vojtěch

Koronavirus

15:18 - Spojené státy a Kanada uzavřou svou společnou hranici. Omezení se nevztahuje na nutné cesty a nedotkne se obchodu, prohlásil prezident USA Donald Trump.

15:03 - V uzavřené oblasti na Olomoucku bude postavena mobilní stanice pro odběry. Novinářům to řekl olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (ANO) s tím, že do kraje míří 4000 rychlotestů na koronavirus. To by mělo urychlit testování obyvatel zejména v uzavřené oblasti se zhruba 24 tisíci obyvateli.

14:58 - Karlovarský hejtman Petr Kubis (ANO) v souvislosti s pandemií novým koronavirem požádal dopisem praktické lékaře v regionu o pomoc v paralyzovaných klíčových odděleních nemocnic v Karlovarském kraji.

„Současná mimořádná situace začíná přímo ohrožovat jeden z nejdůležitějších segmentů poskytování zdravotních služeb, a to akutní lůžkovou péči – péči poskytovanou v nemocnicích pacientům ve vážném zdravotním stavu. Příčinou je nedostatek odborného zdravotnického personálu, kvůli kterému začínají být paralyzována klíčová oddělení nemocnic, jako například interní oddělení, ale i jiná,“ dodal. „Tedy věřím, že v rámci vlny solidarity, která v současné době zaplavila Českou republiku, bude alespoň část z vás ochotna vypomoci vašim kolegům v nemocnicích,“ uvedl Kubis v dopise, který nechal rozeslat všem praktickým lékařům v kraji.

14:55 - V Hongkongu uhynul sedmnáctiletý pes, u kterého panovalo podezření, že se nakazil od své majitelky novým koronavirem. Předběžné testy u zvířete koncem února prokázaly „slabou” přítomnost viru. Opakované testy minulý týden ale byly negativní.

Pes, u nějž potvrdili koronavirus, po stresující karanténě pošel

Koronavirus

14:45 - Z 52 pacientů hospitalizovaných s nemocí Covid-19 je pět v těžkém stavu. Čtyři jsou na umělé plicní ventilaci, jeden na mimotělním oběhu, řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Po jednání vlády hovořil jeho náměstek Roman Prymula o 39 hospitalizovaných a třech těžkých případech

14:24 - Některým lékárnám v ČR dochází paralen a ibalgin, tedy léčiva proti horečce, jež je jedním z průvodních jevů nemoci Covid-19. Výrobce navyšuje výrobu.

14:11 - Slovenský premiér Peter Pellegrini ve středu oznámil, že v zemi zemřela 84letá žena, která měla pozitivní test na koronavir.

"Do nemocnice byla přijata s akutními zdravotními problémy. Trpěla na arterosklerózu, koronární arterii, překonala infarkt myokardu, měla chronické srdeční selhávání a další zdravotní komplikace. Setkala se se synem a vnukem, kteří se vrátili ze zahraničí, byla pozitivně testovaná na koronavirus. Byl bych nerad, kdyby se Slovenskem začalo šířit, že máme první úmrtí na tento virus. Až oficiální informace z pitvy nám ukáže, zda je to či není pacient, který podlehl koronaviru, nebo tento stav byl nezvratný vzhledem na těžký zdravotní stav. Zatím odmítám oficiálně potvrdit, že Slovensko má potvrzený první případ úmrtí na Covid-19," řekl Pellegrini.

13:40 - V Břeclavi se zapojili do výroby roušek i místní hasiči.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Hasiči ze Staré Břeclavi slouží manželce velitele Vlastě Košuličové jako zkušební figuríny.

13:39 - V nemocnicích se podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly nyní léčí 39 nakažených nemocí COVID-19, tři z nich jsou ve vážném stavu. Ostatní jsou v domácí karanténě.

13:21 - V povinné karanténě je již většina polské vlády. Poté, co byl na SARS CoV-2 pozitivně testován ministr životního prostředí Michał Woś (29), bylo do povinné karantény umístěno i 15 dalších ministrů, kteří se zúčastnili posledního jednání vlády 10. března.

„Všichni již mají za sebou testy, které nákazu koronavirem nepotvrdily,“ oznámil vedoucí Kanceláře premiéra Michał Dworczyk. Do karantény muselo odejít i několik viceministrů a rovněž asi 20 řidičů, členů ochranky a sekretářek různých ministerstev.

Polská vláda má celkem 24 členů, poslední jednání vedl vicepremiér a ministr kultury Piotr Gliński. Premiér Mateusz Morawiecki se s několika ministry jednání neúčastnil. „V Polsku počet nakažených lidí narostl na 246. Onemocnění, které virus způsobuje, podlehlo 5 osob,“ informoval ve středu ministr zdravotnictví Łukasz Szumowski.

12:31 - Základní školy budou muset v dubnu zapsat předškoláky do prvních tříd bez přítomnosti dětí. Zápisy budou dle plánu od 1. do 30. dubna, uvedlo ministerstvo školství.

12:27 - Do Olomouckého kraje míří 4000 rychlotestů.V uzavřené oblasti bude postavena stanice pro odběry, uvedl hejtman. V kraji je nyní 39 nakažených.

12:01 - Koronavirus v Íránu má už 1135 obětí, za 24 hodin nemoci podlehlo dalších 147 lidí. Dohromady bylo zaznamenáno 17 361 nákaz, uvedla agentura Reuters.

12:00 - Sdílená kola v Ostravě budou měsíc zdarma po dobu 30 minut, místo obvyklých 15 minut. Město se na opatření dohodlo se společností Nextbike, která v Ostravě službu sdílených kol provozuje.  Servisní tým kola systematicky dezinfikuje.

11:55 - Od 12 hodin platí povinné nošení ochranných prostředků v Královéhradeckém kraji. Nařídil to hejtman Jiří Štěpán (ČSSD).

11:54 - Zákaz vycházení bez zakrytí úst a nosu bude platit od dnešní půlnoci, informovalo ministerstvo vnitra. Deník N předtím uvedl, že to bude už od 18:00. 

11:36 - Vláda na mimořádné schůzi schválila zákaz vycházení bez roušky. Platit má od středečních 18:00. Deníku N to řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček. Vláda čelí kritice za akutní nedostatek roušek a ostatních ochranných pomůcek v zemi. Lidé si roušky musí šít sami. Dodávka ochranných pomůcek má do konce týdne přijít z Číny. Ministr vnitra Jan Hamáček v noci na středu řekl, že s povinným nošením roušek počítá, až jich bude dost.

11:29 - Rouška či jiná ochrana dýchacích cest bude při pobytu ve veřejném prostoru povinná od půlnoci i v Brně.

11:28 - K povinnému nošení roušek na veřejnosti přistoupil i Zlínský kraj. Hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) vydal v regionu zákaz vstupu lidí na všechna veřejná místa bez ochranných prostředků na dýchací cesty. Mezi ně patří respirátory, roušky, šátky, šály a jiné obdobné tkaniny. Nařízení, které má zabránit dalšímu šíření nákazy novým typem koronaviru, začne platit o půlnoci až do odvolání.

11:11 - Olomoucký kraj nařídil povinně nosit roušky nebo jinou ochranu nosu a úst. Lidé je musí nosit v MHD, na úřadech, v obchodech, lékárnách či nemocnicích.

11:07 - Stovky českých občanů ze zámoří se obrátily na ministerstvo zahraničí a české zastupitelské úřady s žádostí o pomoc při návratu do Česka, sdělila mluvčí ministerstva Zuzana Štíchová.

Podle Štíchové zaznamenala diplomacie zhruba 300 žádostí o pomoc od Čechů v Jižní Americe. Na 250 lidí se ozvalo z Kanárských ostrovů, zhruba 200 z Maroka a stovka ze Spojených států. Ministerstvo ví také o případech na Filipínách nebo ve Vietnamu.

10:53 - Počet všech lidí, kteří se nakazili novým koronavirem, přesáhl hranici 200 tisíc, uvedla statistická stránka Worldometer. Nemoci COVID-19 podlehlo 8010 lidí. Téměř 83 tisíc lidí se zotavilo. 

10:40 - První dva případy nakažení koronavirem mají ve Znojmě. Město v souvislosti s případem svolalo krizový štáb. Ten potvrdil nezbytnost zakrývat si ústa roušku nebo šálou, kdykoliv jdou lidé ven.

10:23 -Íránská Šarífova univerzita varovala, že nemoci Covid-19 může v zemi podlehnout až 3,5 milionu lidí, nebudou li se dodržovat vládní nařízení.  Pokud se budou dodržovat okamžitě a úplně, může být obětí 12 000, pokud jen částečně, tak 110 000. Mnozí věřící se pokoušejí dostat do mešit a chrámů navzdory zákazům.

10:20 - Slovenský premiér Peter Pellegrini potvrdil ve středu osm nových případů koronaviru v zemi. Slovensko tak eviduje už celkem 105 infikovaných.

10:04 - Kolínská automobilka TPCA přeruší kvůli aktuálnímu vývoji pandemie koronaviru výrobu již dnes před půlnocí. Původně se měla zastavit 25. března.

9:53 - Tchaj-wan zavedl zákaz vstupu do země, když počet nakažených stoupl o 23 na sto.

9:14 - V Jižní Koreji se objevila nová ohniska nákazy. Nakaženo bylo nejméně 74 lidí v nemocnici v Tegu, která se zaměřuje na starší pacienty. Nově se také objevily případy Covid-19 v nemocnici jižně od Soulu. Je mezi nimi šéf kliniky, který se setkal s tajemníkem ministra zdravotnictví.

9:04 - Počet nakažených koronavirem v ČR stoupl na 464, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. To je nárůst o 81 případů za 24 hodin. Testováno bylo dosud 7664 osob.

8:19 - Polsko s okamžitou platností zprovoznilo další tři silniční hraniční přechody s ČR, a to v Královci, Mikulovicích a Závadě. Uvedla to česká policie.

7:17 - Nemoc Covid-19 je ve všech padesáti státech USA, první případ se objevil  v Západní Virginii. V USA je přes 6300 potvrzených případů nákazy, 103 lidé jí podlehli.

7:12 - V Jižní Africe stoupl počet nakažených SARS-CoV-2 z 23 na 85. V osmi případech došlo k přenosu mezi lidmi.

6:15 - Australský premiér Scott Morrison vyhlásil stav biobezpečnostní nouze. V interiérech má být zakázáno srocování více než 100 lidí, školy zůstaly otevřené. Morrison varoval, že opatření proti šíření koronaviru budou trvat nejméně šest měsíců. Země má už 454 potvrzených případů.

6:10 - V Jižní Koreji stoupl počet nakažených o 93 na 8413. Už čtvrtý den po sobě je přírůstek menší než sto, ale v úterý to bylo jen 84. Počet mrtvých v Koreji vzrostl o tři na 84.

6:08 - V Číně stoupl počet nakažených za 24 hodin o 13, což je o 21 méně než předchozí den. Počet nakažených tak dosáhl 80 894. Obětí přibylo 11 na 3237. Všechny oběti jsou z provincie Chu-pej, deset je z epicentra epidemie Wu-chanu.

Do Česka dorazilo letadlo z Číny s rychlotesty na koronavirus

Koronavirus

6:06 - Na vojenském letišti Praha-Kbely přistál před 2:30 vojenský speciál, na palubě měl 150 000 rychlotestů na nový typ koronaviru. Přivezl je z čínského Šen-čenu. Určeny budou mimo jiné pro obyvatele míst, která byla kvůli nákaze koronavirem uzavřena, pro testování policistů, vojáků či hasičů nebo pro velké nemocnice.

6:04 - Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v úterý podepsal smlouvu se Smartwings a Czech Airlines o přepravě zdravotnického materiálu z Číny. Letadla by mohla vzlétnout dnes.

6:00 - Kyrgyzstán potvrdil své první tři případy nákazy koronavirem. Všichni tři jeho občané měli pozitivní testy po návratu ze Saúdské Arábie. Země už v úterý uzavřela hranice cizincům.

Premiéři a prezidenti členských zemí Evropské unie se v úterý dohodli na uzavření vnějších hranic EU na 30 dní. Nejzasaženější evropskou zemí je v tuto chvíli Itálie, která hlásí 31 506 nakažených a 2503 obětí.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Podle odhadů by v evropských zemích mohl vrchol epidemie přijít až koncem března s celkovým počtem až 80 tisíc případů, což by se přiblížilo bilanci Číny.

V čínské provincii Chu-pej, která je považována za epicentrum pandemie koronaviru, se daří razantně snižovat počet infikovaných, problémem se v Číně ale stávají importované případy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám