Hlavní obsah

Nová studie: Oteplení by mohlo šíření koronaviru zpomalit, nezastaví jej však úplně

Novinky, nes

Zvyšující se teploty a vlhkost mohou zpomalit šíření koronaviru po celé planetě, napovídá nejnovější studie. Rovnou však varuje, že samotné klimatické změny a letní teploty tuto nemoc rozhodně samy od sebe nezastaví.

Foto: Social Media, Reuters

Počítačový obrázek koronaviru SARS-CoV-2 od firmy Nexu Science Communication.

Článek

Tím, jak se začíná oteplovat a roste i vzdušná vlhkost, ve stovce čínských měst se snižují počty přenosů nového koronaviru. Odhalují to alespoň výsledky pozorování výzkumníků z pekingských univerzit Čching-chua a Pej-chang.

„Vysoká teplota a vysoká relativní vlhkost výrazně snižují míru přenosu nového koronaviru,” cituje web Daily Mailu autory studie. Ti, stejně jako odborníci na veřejné zdraví, ovšem varují, že vysoké teploty a vlhkost pouze zpomalují přenosovou rychlost viru. Bohužel jej však neničí ani jeho přenos nezastaví zcela.

Od prosince loňského roku se virus v zemi a posléze po celém světě šíří obrovskou rychlostí. Na celé planetě je zjištěno minimálně 350 000 nakažených osob. V Číně dosáhla rychlost nákazy svého maxima v únoru, kdy bylo diagnostikováno více než 15 000 případů za jediný den.

Co stojí za úspěchem Číny

V současnosti je ale v zemi oficiálně jaro a s odchodem zimy došlo v Číně k prudkému poklesu případů. Minulý týden Čína nehlásila žádné nové případy koronaviru způsobené lokálním přenosem, byť, dle nejnovějších zpráv, počet nakažených v zemi opět začíná růst.

Rozebrat roli počasí ve zdánlivě úspěšném boji Číny proti Covid-19 je ovšem mnohem obtížnější než prosté porovnání počtu případů nákazy a venkovních teplot. Vědci proto vyhodnotili údaje z více než 100 měst v Číně, kde bylo mezi 21. a 23. lednem 40 a více případů koronaviru.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Sledovali odhadovaný počet přenosů, naměřených teplot a vlhkostí v těchto městech před 24. lednem, kdy došlo k jejich uzavření a zrušení lunárních novoročních oslav.

Tým pomocí koeficientu R, počtu, který měří průměrný počet lidí, které každá osoba infikuje koronavirem, sledoval přenosové rychlosti. Poté upravil tato čísla tak, aby zohledňovala faktory, které by jinak mohly ovlivnit přenosovou rychlost, jako jsou hustota osídlení nebo materiální situace každého města. Dále odhadli průměrný počet lidí, kterým by ho každá osoba s virem mohla předat. Zdá se, že se tato hodnota pohybuje mezi 2 a 2,5, což znamená, že každá infikovaná osoba předává koronavirus dvěma až dvěma a půl lidem.

Podle autorů čínské studie publikované začátkem tohoto měsíce však tato hodnota klesá s rostoucí teplotou a vlhkostí. „Zvýšení teploty o jeden stupeň Celsia a zvýšení relativní vlhkosti o jedno procento snižuje hodnotu R o 0,0383 a 0,0224,” uvádí se ve studii. Podle vědců je to malý dopad, ale neměl by být přehlížen.

Viry lépe zvládají chlad

„V počátcích epidemie vznikala v zemích s relativně nižší teplotou a vlhkostí vzduchu (například Korea, Japonsko a Írán) závažnější ohniska než v zemích s vyšší teplotou a vlhkostí (například Singapur, Malajsie a Thajsko),“ uvádějí autoři studie.

Vědci si nejsou zcela jisti, proč se tolika virům, včetně širší rodiny koronavirů, do které spadá i Covid-19, lépe daří v prostředí s nižšími teplotami. Ví se však, že lidský imunitní systém je v zimě oslabený. Chladnější, sušší vzduch vysušuje sliznice v nose, které fungují jako první obranná linie, a viry napadající dýchací soustavu obvykle vstupují do organismu právě nosem.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Některé imunitní buňky lidského těla jsou navíc patrně méně aktivní při nižších teplotách, což znamená, že je méně pravděpodobné, že viry detekují a zabijí.

Rovnice čínských vědců říká, že pokud se teplota v USA zvýší o 15 °C, infikovaná osoba by měla rozšířit nákazu mezi o 0,6 méně lidí, což je pokles zhruba o čtvrtinu.

Pokud společnost dodrží doporučované vzdálenosti při potkávání, mělo by být možné postupně snižovat rychlost šíření viru. Dle některých dalších studií je pro koronavirus smrtící až teplota 30 stupňů Celsia.

Reklama

Výběr článků

Načítám