Hlavní obsah

Nemáte doma respirátory? Liberecký kraj se kvůli jejich nedostatku obrátil na veřejnost

Právo, Michael Polák
Liberec

Nedostatek respirátorů nejvyšší kategorie FFP3 hlásí Liberecký kraj. Hejtman Martin Půta (SLK) už jménem krajského krizového štábu vyzval firmy i veřejnost, aby tyto respirátory, pokud je mají, poskytly pro potřeby zdravotnictví. Za nejvýkonnější respirátory nabízí kraj výměnou respirátory nižší kategorie.

Foto: FN Motol

Ilustrační foto

Článek

Podle Půty má krajský krizový štáb v zásobách nyní 4000 respirátorů FFP3, což podle něj pro záchrannou službu a zdravotníky na nejvíce exponovaných odděleních krátkodobě dostačuje, pro dlouhodobé pokrytí by ale záchranka, nemocnice i lékaři potřebovaly další.

„Ve filmu Kulový blesk se paní Jechová chodila ptát, co všechno mají sousedé před výměnou bytu doma, a vás by se určitě zeptala, jestli máte doma respirátor FFP3 a jestli by ho mohla vidět,“ řekl Půta po úterním zasedání krajského krizového štábu v Liberci.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Mezi prvními, kdo s nedostatkem výkonných respirátorů, v regionu pomohl, bylo podle Půty krajské ředitelství policie, jež v úterý předalo 500 trojkových respirátorů. „Jsou určené pro záchrannou službu a infekční oddělení liberecké nemocnice,“ upřesnil Půta.

Nejvýkonnější respirátory budou v kraji využity podle doporučení ministerstva zdravotnictví. To říká, že výkonné respirátory mají mít lékaři a sestry na jednotkách intenzivní péče, při obsluze ventilovaných míst, na urgentním příjmu, na infekční klinice, v odběrových místech nebo v laboratořích zpracovávajících odběry indikovaných pacientů.

Respirátory z ČVUT jsou lepší než z Číny, dostanou je speciální oddělení nemocnic

Koronavirus

Dostat by je měli i zubaři a další personál pohybující se v zóně s nakaženými pacienty nebo těmi, kteří by nakažení být mohli. Doporučuje se také pracovníkům čističek odpadních vod.

Respirátorů kategorie FFP2 má Liberecký kraj k dispozici zhruba 40 000 a navíc spolupracuje s Technickou univerzitou v Liberci na výrobě nanoroušek, které mají technologicky srovnatelné vlastnosti jako tyto respirátory. Těchto roušek už má kraj zhruba 20 tisíc a další budou přibývat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám