Hlavní obsah

Ministerstvo podpoří odklad záloh pro podnikatele i daně z nemovitosti

Aktualizováno

Ministerstvo také plánuje navýšit schodek státního rozpočtu z původních čtyřiceti miliard na 200. Stát podle ministryně Aleny Schillerové musí také začít šetřit - například na nákupech pro obranu nebo na slevách na jízdném pro studenty a seniory.

Foto: Novinky

Interview s Alenou Schillerovou

Článek

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v pondělí vládě navrhne zvýšit schodek rozpočtu ze 40 na 200 miliard Kč. Důvodem je očekávaný propad ekonomiky kvůli pandemii koronaviru. Ministryně to v sobotu řekla České televizi.

„Mám připravený návrh s deficitem 200 miliard korun a počítám s posílením nemocenského pojištění. Nevíme, kolik budou náklady krize, tak bych posílila kapitolu rozpočtové rezervy a vláda by hlasovala o každém mimořádném výdaji," uvedla.

Schodek rozpočtu překročí sto miliard, přiznala Schillerová

Koronavirus

Schillerová také připravuje další tzv. liberační balíček, kde by odložila i zpětně platbu daně z nabytí nemovitosti, a to do konce července. Firmy by také mohly umořit případnou letošní daňovou ztrátu zpětně například z loňského zisku. Podle současných pravidel mohou ztrátu umořovat následujících pět let.

Schillerová také podpoří odklad záloh podnikatelů na zdravotní a sociální pojištění na půl roku. Při vyúčtování pojištění, které budou muset podnikatelé udělat příští rok, pak chce platbu minimálního pojištění podnikatelům odpustit. Podnikatelům to má ulevit v době, kdy je kvůli nouzovému stavu většina podniků a obchodů z nařízení vlády zavřená.

Úspory na obraně i slevách na jízdném

Ministryně bude také žádat úspory, např. na nákupech vojenské techniky nebo jízdném. S ministrem obrany Lubomírem Metnarem se podle svých slov Schillerová domluvila, že by ministerstvo letos odložilo nákupy za zhruba tři miliardy korun.

Dále také plánuje snížit o 1,5 miliardy korun výdaje na jízdné důchodců a studentů. V roce 2019 stály slevy jízdného pro studenty a důchodce 5,78 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám