Hlavní obsah

Maďarsko vyhlásilo kvůli koronaviru stav nouze

Novinky, ivi
Budapešť

Maďarská vláda vyhlásila ve středu v souvislosti s koronavirem nouzový stav. Na tiskové konferenci to oznámil šéf úřadu vlády Gergely Gulyás. Nemohou se konat veřejné akce.

Foto: Tamas Kovacs, ČTK/AP

Maďar desinfikuje sklo u řeznického pultu v samoobsluze v Budapešti

Článek

Země zakázala vstup do Maďarska pro občany Číny, Jižní Koreje, Íránu a Itálie. „Pokud z těchto zemí přicestují maďarští občané, budou umístěni do dvoutýdenní domácí karantény,“ uvedl Gulyás. Její nedodržení bude trestáno.

Vláda také zakázala veřejné a sportovní akce s více než 100 lidmi v uzavřených prostorách a s více než 500 lidmi na otevřených místech.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Maďarsko také zavádí kontroly na hraničních přechodech, některé menší přechody budou zcela uzavřené. Na vysokých školách se budou konat přednášky pouze přes internet. „Opatření platí do odvolání,“ dodal Gulyás.

Maďarsko zaznamenalo zatím 13 případů koronaviru. Většina z infikovaných jsou studenti z Íránu, ale je mezi nimi také občan Velké Británie.

Foto: Zoltan Balogh, ČTK/AP

Maďarská pokladní v bufetu v Budapešti

Maďarská vláda zatím nepovažuje za nutné uzavření základních a středních škol, protože u dětí se nemoc Covid-19, již koronavirus způsobuje, objevuje méně často a nemá tak vážný průběh. Gulyás zmínil, že jen 15 zemí EU uzavřelo školy. Pokud se ale objeví koronavirus u dětí, může se situace změnit. Už teď nejsou povoleny školní výlety do zahraničí.

Gulyás potvrdil, že Maďarsko objednalo mimořádnou zásilku 120tisíc roušek, ale kontejner byl zadržen v Hamburku. O podobném případu informovalo tento týden také Slovensko.

Merkelová zabavila respirátory, napsal slovenský politik. Ministerstvo to dementovalo

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám