Hlavní obsah

Letní tábory mohou být na roztrhání

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koronavirus vnáší chaos i do plánů rodičů, jak svým ratolestem zajistit báječné léto. Letní tábory, které mají v ČR bohatou tradici, jsou alternativou k zahraničním pobytům, jež budou zřejmě ještě dlouho zapovězeny. Nicméně ani u táborů není jisté, zda se nebudou rušit.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Přitom sehnat vhodný tábor je nutno třeba už teď. I pořadatelé jsou z nenadálé situace v rozpacích. „V tuto chvíli nelze predikovat, zda táborová sezona proběhne bez omezení. Vše souvisí s vývojem epidemiologické situace v ČR,“ sdělila Právu hlavní česká hygienička Jarmila Rážová.

Tápou nejen rodiče, s velkou neznámou pracují i pořadatelé táborů. „Myslím si, že táborová sezona bude, ale asi nám na to odpoví až následujících 14 dní či tři týdny,“ řekl Právu zkušený pořadatel dětských táborů Jaroslav Syrový, jehož web taboreni.cz zastřešuje na tisícovku organizací a 237 táborů s dalšími stovkami turnusů a celkovou kapacitou 32 707 dětí.

Nejžádanější tábory bývají běžně už od února zamluveny a březen bývá na vrcholu poptávky. Letos je to ale jinak. „Teď máme naplněnost zhruba poloviční, nicméně za posledních 14 dní se přihlášky téměř zastavily a občas už se rodiče ptají na storna. Někteří píšou, že ruší léto a chtějí zálohu zpět. Ale ta většinou není vratná a už vůbec ne tímto stylem,“ popsal Syrový.

Podle něj je to přirozená reakce, protože pokusy o stornování na poslední chvíli by byly asi mnohem problematičtější. Jenže zálohy se jen tak vrátit nedají. Na Syrového tábory se platí zálohy 1500 korun, což tvoří asi třetinu veškerých výdajů.

Jak se učit s dětmi doma, když jsou školy dlouho zavřené

Koronavirus

„Rádi bychom peníze vrátili, ale posíláme je dále, třeba v rámci smluv o ubytování, které jsou uzavřeny od ledna. A rekreační střediska také mají nějaké náklady a asi si peníze neschovávají tři měsíce, aby nám je vrátila. A co budou dělat, když tábor neproběhne? Taky musí z něčeho žít. Navíc teď nejsou ani školy v přírodě,“ vylíčil.

Někteří rodiče se ale obávají i o větší peníze, které vydali na zálohách, protože tábory mohou vyjít i mnohem dráž. Průměrně se cena pohybuje za 14denní tábor kolem pěti až šesti tisíc korun. Ale někdy mohou vyjít i na 10 tisíc korun a víc.

Příměstských je spousta

„My už se snažíme nezdražovat. V posledních letech se setkáváme s trendem, že děti chtějí na tábor, rodiče to ale odmítají platit. Tábor vyjde na pět tisíc, tak spousta rodičů si řekne, že dají osm a jede se k moři,“ uvedl Syrový.

Jenže právě tato možnost pro letošní prázdniny odpadá. Syrový počítá i s tím, že rodiče nebudou mít po utažení opasků peníze na jakékoli výdaje. A kromě toho, i kdyby hygiena tábory nezakázala, může omezit jejich kapacity třeba jen do 30 osob, což opět mění možnosti pořadatelů. A problém může být i s tím, že vysoké školy odsunuly zkoušky na prázdninové období, přičemž právě z řad studentů se rekrutuje spousta vedoucích.

Možná se tak stanou nejžádanějšími příměstské tábory, které patří mezi levnější. A navíc jsou dostupnější.

Prázdniny budou, maturitní zkoušky možná ne, řekl ministr

Koronavirus

„Podle zájmu na našich stránkách letos nejvíce táhnou tábory s celotáborovou hrou a v závěsu hned tábory příměstské. Těch je opravdu hodně. Je to doslova exploze v posledních pár letech,“ řekl Syrový.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám