Hlavní obsah

Karanténa zastavila některá soudní líčení

Právo, jkk, rav, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opatření kvůli koronaviru zasáhlo i českou justici. Přestože se vládou přijatá opatření netýkají státní správy včetně soudů, musela být řada případů odročena. Nejčastěji proto, že se soudce, advokáti anebo svědci vrátili z dovolené v Itálii a museli do povinné čtrnáctidenní karantény.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Například k Obvodnímu soudu pro Prahu 1 nedorazil k hlavnímu líčení v kauze Nagyová, týkající se údajných poslaneckých trafik, jeden z předvolaných svědků kvůli tomu, že má státem nařízenou karanténu.

Soudkyně Helena Králová následně preventivně zrušila další termín jednání plánovaný na konec března s tím, že podobný problém by mohl znovu nastat, a nařídila soud až na 21. dubna.

Kolegyně měla nařízené na tento týden jednání, ale spadá do povinné karantény, takže nemůže soudit
Libor Vávra, šéf soudu

„U soudu už se uvažuje o rušení některých hlavních líčení,“ podotkla k tomu Králová. U daňového případu, který projednával středočeský krajský soud, bylo asi 25 obžalovaných a zhruba stejný počet obhájců. Jeden z advokátů však sdělil, že se před týdnem vrátil z Itálie a že pokašlává.

„Načež se ozvali další kolegové, kteří řekli, že buď mají doma malé děti, anebo nemocné rodiče, že to nebudou v žádném případě riskovat a v jednací síni takto dohromady nebudou. Takže soud bez nějakého velkého přemlouvání rozhodl o zrušení všech březnových termínů,“ řekl Právu advokát Josef Monsport, který se tohoto hlavního líčení účastnil.

Platí nouzový stav: Všechno zavřít. Zůstanou jen obchody a restaurace přes den

Koronavirus

A například na chodbě Okresního soudu ve Vyškově místo pozvánky do jednací síně slyšeli účastníci a jejich advokáti výzvu, že jednání se odročuje. „Vzhledem k opatření proti koronaviru a neutuchajícímu kašli pana obhájce se dnešní jednání ruší,“ zaznělo z reproduktoru před soudní síní.

Soudkyně tak učinila na základě opatření předsedy soudu Aleše Vylama a ředitelky správy soudu, aby zvážili, zda je v budově soudu nutná jejich osobní přítomnost. „Návštěvníkům, kteří pociťují horečku, kašel nebo dušnost, se vstup do budovy zakazuje,“ stojí v nařízení.

V karanténě skončila také soudkyně z pražského městského soudu. „Kolegyně měla nařízené na tento týden jednání, ale spadá do povinné karantény po návratu z Itálie, takže nemůže soudit a jednání se odročilo. Byť jí nic není, jde o bezpečí ostatních,“ řekl včera Právu předseda soudu Libor Vávra.

V Česku je 116 nakažených koronavirem

Koronavirus

Také na Krajském soudu v Brně se setkali s povinnou karanténou. Dva lidé pracující jako asistenti soudců se vrátili z lyžování v Itálii a museli zůstat doma. Odročení líčení zatím závisí na rozhodnutí jednotlivých soudců, nicméně ministerstvo spravedlnosti nabádá soudy, aby se připravily na horší scénáře. Podle zjištění Práva se soudy chystají i na variantu, že vláda plošně omezí jejich provoz.

Nouzový stav?

„Soudy se na nás obracejí a chtějí znát náš pandemický plán. Ten se ale tyká jen ministerstva spravedlnosti, soudy by měly mít svůj vlastní. Nyní zjišťujeme, jak jsou na to připraveny, a poskytujeme jim metodickou pomoc,“ řekla Právu ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).

Ministerstvo již zakázalo soudcům i ostatním pracovníkům soudů služební cesty do zahraničí. Předsedy soudů vyzvalo, aby vyšli vstříc zaměstnancům s dětmi a umožnili jim, pokud možno, práci z domova. Omezit by soudci měli porady a setkání s kolegy z jiných soudů. V rámci justice už byly zrušeny všechny vzdělávací akce.

„Pokud by došlo k omezení soudních řízení, což by byl další případný krok, tak připravujeme a ladíme nouzové varianty obsazení justičních pracovišť pro případy, které nesnesou odklad,“ přiblížil šéf Městského soudu v Praze Vávra.

Tom Hanks je nakažen koronavirem. USA zakázaly cesty z Evropy

Koronavirus

Mezi neodkladné případy, které se musí vyřešit v přesně daných lhůtách, patří například rozhodnutí o vazbách, pobytu proti vůli pacienta v nemocnici, o předběžných opatřeních. Otevřená by také musela zůstat třeba podatelna.

„Některé úkony se musejí vykonávat, ať se děje, co se děje. Lidská práva nemohou být omezována ničím,“ řekla zastupující předsedkyně Krajského soudu v Ústí nad Labem Lenka Ceplová.

Reklama

Výběr článků

Načítám