Hlavní obsah

Dopady koronavirové krize. Ženy zatěžuje více než muže

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současná zdravotní situace kolem šíření koronaviru ve světě má dopady na každého - muže, ženy i děti. Rozhodně se ale nedá říct, že by se z hlediska pohlaví rovnalo o vyváženou psychologickou a mnohde i pracovní zátěž. Mnohem hůře jsou na tom podle zjištění ženy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ženy tvoří velkou část „běžných” zdravotnických a sociálních pracovníků v řadě zemí (téměř 70 %) a jsou tak aktuálně v první linii „bojovníků” s nemocí Covid-19.

Hromadné uzavírání škol a školek po světě se také více dotkne žen, jelikož právě na nich leží veliká část péče o potomky, se kterými se navíc musí nyní ještě doma učit.

Česká televize začíná učit děti základních škol

Domácí

Celou situaci neulehčuje ani fakt, že se řada z nich navíc stará ještě o své starší rodiče. Dovětek, že ženy jsou mnohde hůře placené oproti mužům, celou situaci nezlepšuje.

Samotnou kapitolu pak tvoří i neplacení sociální pomocníci, přes 76 % odpracovaných hodin v této sféře měly ženy. V Asii a Pacifiku je to i přes 80 %.

Vliv nemoci na muže a ženy 

Čínský výzkum naznačuje, že zatímco v poměru nákazy pohlaví jsou na tom muži a ženy vcelku vyrovnaně, zdá se, že z hlediska úmrtnosti jsou na tom ženy mnohem lépe, uvádí World Economic Forum.

Přehledně: Kteří pacienti s koronavirem jsou nejvíce ohroženi?

Koronavirus

Studie čínského Centra pro kontrolu nemocí mezi 44 600 lidmi ukázala, že zatímco úmrtnost mužů byla v průběhu studie 2,8 %, u žen to bylo jen 1,7 %.

Podle odborníků pro to může být celá řada důvodů, včetně biologických faktorů a také životního stylu. Jako příklad odborníci uvádějí, že čínští muži kouří mnohem více než ženy, což už samo o sobě ničí imunitní systém, který je pak vůči koronaviru méně odolný.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Související články

Morální dilema lidí v karanténě

Přestože karanténa je podle odborníků účinný způsob, jak zastavit šíření viru, mnozí lidé na to mají jiný názor. Na jedné straně zde tedy máme lidi, kteří bez...

Jak být efektivní při práci z domova

Ačkoliv je home office v mnoha firmách již běžným zaměstnaneckým benefitem, mnoho z nás se s prací z domova v souvislosti se současnou karanténou setkává...

Výběr článků

Načítám