Hlavní obsah

Kvůli nařízené karanténě v Číně vzrostla rozvodovost

Novinky, das

Nařízená karanténa v Číně spjatá s nákazou koronavirem se podle odborníků negativně podepsala i na partnerských vztazích Číňanů, stoupl u nich i počet žádostí o rozvod. Partneři spolu najednou museli trávit 24 hodin denně, a to i déle než jeden měsíc v kuse. Ne náhodou konec karantény oslavili ohňostroji.

Foto: Profimedia.cz

Karanténa může vyústit až v rozvod.

Článek

Čínské město Xi'an zaznamenalo v posledních týdnech rekordně vysoký počet žádostí o rozvod, přičemž v některých okresech došlo dokonce k přetížení místní samosprávy kvůli vyřizování těchto žádostí.

Podle odborníků z Global Times lze přitom nárůst vysvětlit jednak tím, že kanceláře byly více jak měsíc uzavřeny, tudíž mnohé z žádostí mohly být podány se zpožděním, a pak také faktem, že zde lidé žijí ve velmi malých bytech, ve kterých postrádají dostatek osobního prostoru a je to tak „ideální” pro manželské sváry.

Mnozí partneři ale naštěstí nezůstali rozvedeni dlouho. Byly i takové případy, kdy se partneři na úřad po několika hodinách vrátili a chtěli znovu sezdat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé Chu-peje slaví po téměř měsíci v karanténě návrat k normálnímu životuVideo: Newsflare, AP

V této souvislosti mnozí odborníci hovoří o ponorkové nemoci, se kterou se partneři setkávají i o dovolených či delších svátcích.

Pozor na ponorku aneb Když roste napětí mezi lidmi, kteří spolu tráví hodně času

Styl

„Pro harmonii ve vztahu je jednoduše důležitá rovnováha mezi časem stráveným společně s rodinou a přáteli a časem stráveným odděleně. Každý partner přitom potřebuje i čas jen sám na sebe a své vlastní aktivity či koníčky, což lidé během karantény postrádají,” uvedli pro Psychology Today psychologové Rob Pascale a Lou Primavera.

Anketa

Vydrželi byste se svým protějškem celý měsíc v přísné karanténě?
Ano, vzájemnou společnost si užíváme
44,7 %
Ano, ale nebylo by to jednoduché, bez hádek by se to asi neobešlo
25,5 %
Ne, zabili bychom se navzájem
13,7 %
Nevím, vůbec si to neumím představit
9 %
Ne, ještě že máme oba kam utéct
7,1 %
Celkem hlasovalo 742 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Morální dilema lidí v karanténě

Přestože karanténa je podle odborníků účinný způsob, jak zastavit šíření viru, mnozí lidé na to mají jiný názor. Na jedné straně zde tedy máme lidi, kteří bez...

Jak se chovat v karanténě, radí psycholožka

„S klienty už čtrnáct dní neřeším nic jiného než koronavirus,“ říká psycholožka Lenka Čadová. „Lidé pociťují nejistotu. Nevědí, co je čeká. Zažíváme výjimečnou...

Výběr článků

Načítám