Hlavní obsah

Britové objevili v krvi pacienta protilátku, která může přemoci koronavirus

Novinky,

Britští vědci objevili protilátku, která přináší naději pro léčbu nemoci COVID-19. Může totiž koronavirus SARS-CoV-2 neutralizovat. Zajímavé je, že danou silnou protilátku identifikovali podle britského deníku Telegraph v krvi pacienta, který se v minulosti zotavil z onemocnění SARS.

Foto: Profimedia.cz

Koronavirus v lidské krvi. Ilustrační obrázek

Článek

Odborníci z britské neziskové výzkumné organizace Diamond v Harwellu v hrabství Oxfordshire na to přišli při hromadnějším studování krve těch lidí, kterým se před lety podařilo SARS porazit.

Pacienty s koronavirem vyléčí kmenové buňky, tvrdí po testování čínský lékař

Koronavirus

Najít účinně vypadající protilátku u jednoho pacienta se jim podařilo pomocí rentgenového přístroje The Diamond Light Source. Zařízení pracuje v podstatě jako velký mikroskop, proto dokázalo detailně prozkoumat krev pacienta, kterému byla dříve diagnostikována nemoc SARS. Výkonný stroj užívá elektrony k produkci světelných paprsků, které umožňují zkoumat viry.

Zachycení na viru a pomoc imunity

Konkrétní analýzou vzorku vědci zjistili, že daná osoba má silnou protilátku, která by se mohla zachytit na viru a nechat ho zničit přirozenou imunitní obranou těla.

„Náš tým izoloval specifický protein a hledal u onoho pacienta, zda dokáže identifikovat vazbu protilátky na správném místě, které má potenciál být užitečné. Odhalili jsme povzbudivě vyhlížející vazbu na koronavirus,“ řekl pro Daily Telegraph profesor Gwyndaf Evans z centra Diamond.

Přelomový objev vědců. Zjistili, jak se imunitní systém brání proti koronaviru

Koronavirus

Pacient, který se roku 2004 nakazil a později zotavil z respirační infekce, která propukla v Číně v roce 2002, může nyní podle serveru The Daily Mail poskytnout vědcům hledajícím možnou léčbu nový záblesk naděje, byť je toho samozřejmě zapotřebí i o tomto pacientovi a protilátce zjistit ještě mnohem více.

Wu-chan už nemá nové případy, experti počítají s koncem nákazy v řádu týdnů

Koronavirus

Počty případů stávající nákazy virem SARS-CoV-2 celosvětově rostou, samozřejmě nejen ve Velké Británii. Nicméně v původním epicentru, čínském Wu-chanu, se už nárůst nových případů téměř zastavil.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Současný koronavirus také patří do skupiny virů SARS a má několik podobných znaků jako starší virus, který způsobil epidemii mezi lety 2002 a 2004.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám