Hlavní obsah

Ženy umlácené k smrti. Francií prorůstá zevšednění násilí

Právo, Jan Eichler

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celou Francií otřásly záběry z jednoho setkání s lidmi v jižní části země, kde se jeden mladý muž pokusil dát facku stávajícímu prezidentu Macronovi, který tam pokračoval ve svojí Tour de France, během níž bojuje o své znovuzvolení. Šokující výpad připomněl hnutí tzv. žlutých vest, jejichž horkokrevní vůdci si na podzim roku 2018 pro Macrona chtěli dokonce dojít do jeho sídla v Elysejském paláci. Pokus o políček doprovázel výkřik: pryč s macronismem!

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

A tak hned vyvstává otázka, co na něm nenávistným radikálům tak vadí. Na prvním místě to je jeho původ – narodil se takříkajíc do zlaté klece. Dále je to velké bohatství, ke kterému přišel během několika málo let ještě před vstupem do politiky. A v neposlední řadě vadí jeho úspěšnost, vždyť se na nejvyšší post dostal neuvěřitelně rychle.

Velmi znepokojivě narůstá počet žen k smrti umlácených manželi nebo oficiálními druhy

Hodně nepřátel si Macron udělal také svým povýšeneckým chováním, když třeba nezaměstnaným radil, že stačí přejít na druhou stranu ulice, kde se určitě dá sehnat pracovní příležitost. Vyčítá se mu, že si hraje na Jupitera, který se na zemi snesl z božských výšin, aby jí ukázal správnou cestu.

Foto: Philippe Desmazes, ČTK/AP

Prezident Macron minulé úterý při návštěvě hotelové školy v obci Tain-l‘Hermitage. Krátce poté dostal při setkání s veřejností facku.

A v neposlední řadě Macron strašně vadí vojákům, kteří mu vyčítají, že je necitlivý, pokrytecký, a nakonec i zbabělý, protože má strach zasáhnout proti narůstající agresivitě přistěhovalců, kteří si vynucují zásadní systémové změny, které ohrožují republiku.

Macron dostal facku na setkání s veřejností

Evropa

Útok na Macrona také potvrdil, že ve Francii došlo k banalizaci násilí. Začíná to v rodinách, což se dramaticky zvýraznilo v době covidu, kdy se z mnoha bytů ozýval křik mlácených žen. Velmi znepokojivě narůstá počet žen k smrti umlácených manželi nebo oficiálními druhy. Pokračuje to na veřejnosti, kde narůstá počet a závažnost slovních, ale také fyzických útoků a přepadení za bílého dne, o nočním násilí ani nemluvě.

A násilí se nakonec přelilo i do politiky. Před několika lety dostal pár facek i tehdejší mladý premiér Manuel Valls, kterého nakonec i vypískali v Nice během jeho projevu po tamním teroristickém útoku.

Za facku Macronovi jde muž do vězení

Evropa

A tak se ukazuje, že Francouzům vadí mladí neurvalí politikové, kteří se na nejvyšší posty dostali příliš rychle a přeskočili několik nezbytných stupňů. Je zcela nepředstavitelné, že něco takového by si někdo dovolil vůči takové osobnosti, jakou byl Jacques Chirac, který za sebou měl tak dlouhou službu vlasti, že mu běžně říkali Otec národa.

Macronovi může incident pomoci

Není divu, že celá francouzská reprezentace jednohlasně hovoří o nepřijatelném útoku na republiku a na demokracii. Všichni se shodují, že nikdo nemá právo fackovat nejvyššího ústavního činitele v zemi, ať je, jaký je.

Takové právo mají jenom voliči – ti ho ve volbách v příštím roce mohou z prezidentského sídla neodvolatelně vyhnat, jako to v letech 2012 a 2017 udělali jeho dvěma předchůdcům. Ale facky, to v žádném případě.

Macrona se po facce zastali politici napříč spektrem. Objevily se další záběry incidentu

Zahraniční

A na závěr otázka, jak to může ovlivnit Macronovu budoucnost. Paradoxně mu to může pomoci, protože se projevil jako neohrožený muž. Nenechal se od tělesných strážců odvést někam do bezpečí. Okamžitě se vrátil k lidem, aby s nimi dál pokračoval v diskusi. Dal najevo, že i nadále bude pokračovat v kontaktní kampani. Ovšem jeho ochranka bude muset být ještě bdělejší a ostražitější než doposud.

(Autor je vysokoškolský učitel)

Reklama

Výběr článků

Načítám