Hlavní obsah

Macrona se po facce zastali politici napříč spektrem. Objevily se další záběry incidentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Napadení francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který v úterý na setkání s veřejností v départementu Drôme dostal od jednoho z přihlížejících facku, odsoudilo několik politiků napříč spektrem. Prezident sám věc označil za akt „ultranásilného individua“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Napadení francouzského prezidenta Emmanuela MacronaVideo: Reuters

 
Článek

„Politika nesmí být v žádném případě násilná, ani slovní útoky, natož pak fyzické,“ prohlásil před poslanci francouzský premiér Jean Castex.

Za „gesto, které je v demokracii nepřípustné a hodné odsouzení“, označila facku šéfka krajní pravice Marine Le Penová. Neobvykle s ní souhlasil i radikálně levicový Jean-Luc Mélenchon, který na Twitteru napsal, že stojí za prezidentem.

Macron dostal facku na setkání s veřejností

Evropa

Prezident Macron minulý týden zahájil šestitýdenní domácí turné, při němž si chce podle Elysejského paláce „sáhnout na tep“ Francie, která se právě vynořuje z krize způsobené pandemií covidu-19.

Ke střetu došlo v obci Tain-l'Hermitage před střední hotelovou školou, kterou Macron navštívil. Macron přicházel k davu za zábranami, podával si ruce s lidmi, jeden muž mu nejprve přátelsky rukou potřásl, poté ho stiskl a druhou rukou jej uhodil do tváře. Jeho dalším pokusům o zfackování hlavy státu zabránila ochranka. Elysejský palác potvrdil pravdivost videa z incidentu, které zveřejnila stanice BFM TV.

Agentura Reuters později publikovala záběry, které zachycují situaci z jiného úhlu (v článku nahoře).

Ačkoliv na videu situace vypadá jako zásah, spolupracovníci prezidenta podle agentury AFP trvají na tom, že šlo jen o „pokus o facku“. Policie zadržela v souvislosti s napadením dva osmadvacetileté muže. Oba jsou z blízkého okolí a do dneška neměli žádné střety s policií. Při útoku provolávali roajalistické heslo.

Agentura Reuters napsala, že útočník v khaki tričku křičel „Pryč s Macronií“.

„Je potřeba tento incident relativizovat, považuji ho za ojedinělý. Nesmí to zastínit ostatní důležitá témata, která se týkají života mnoha lidí. Je třeba respektovat funkce Republiky a tento boj nevzdám,“ uvedl prezident Macron v rozhovoru s listem Le Dauphiné.

Podtrhl také skutečnost, že zvolené politiky je možné zase kdykoliv odvolat a tak se voliči nesmí uchylovat k násilným činům. Jinak je podle Macrona „v ohrožení sama demokracie“.

Francouzský prezident se v tyto dny snaží zapůsobit na voliče před nadcházejícími místními volbami a také před soubojem o prezidentský úřad plánovaným na příští rok, píší francouzská média.

Reklama

Výběr článků

Načítám