Hlavní obsah

Zájem o vakcínu je velký, hlásí Francie. Proti covidu se očkuje už i v lékárnách

Novinky, Marie Sýkorová (od naší spolupracovnice)
Paříž

Až 21 milionů obyvatel postihla nová vládní nařízení proti šíření koronaviru ve Francii. Ta se týkají hlavně Paříže a jejího okolí. Právě tady se teď virus šíří nejvíc. Francie tak podle premiéra Jeana Castexe vstoupila do třetí vlny pandemie. Pařížané tak vzali nádraží útokem a snažili se odjet do jiných částí Francie, aby se tak vyhnuli měsíčnímu omezení pohybu.

Ve Francii je možné nechat se testovat na covid i v lékárnách. Nově se tu lidé mohou nechat i naočkovat.Video: Marie Sýkorová

 
Článek

Řešení je podle francouzského premiéra nasnadě: očkování. To se ve Francii rozjelo ve velkém. Očkují obvodní lékaři, vznikají provizorní vakcinační centra a s podáváním začaly i lékárny. Vše jde ale pomalu.

„Lidé se nám začali hlásit asi tak týden před spuštěním očkování,” říká mi lékárnice Pascale ve své provozovně v pařížské čtvrti Belleville. V její provozovně mohli registrovat nejen všechny zájemce nad 75 let, ale i ty, kterým je nad padesát a mají nějaké zdravotní problémy.

Paříž se na čtyři týdny uzavře

Koronavirus

„Já naše klienty znám, jsou to sousedé. Takže se mi ani nemuseli legitimovat,” směje se lékárnice. Navíc jejich anamnézu i věk lehce zjistí z kartičky zdravotního pojištění. Vakcína je ve Francii zdarma (stejně jako testování) po předložení zdravotního průkazu.

Vlastní očkovací a testovací centrum má řada lékáren po celé Paříži.Video: Marie Sýkorová, Novinky

Týden před spuštěním očkování v lékárnách i Pascale objednala dózy s vakcínou. „Přišla nám krabice s deseti vakcínami v pátek odpoledne a první jsme podali následující pondělí ráno.” Namítám, že je to poměrně málo, deset vakcín. „Víc jich prostě nebylo. Skoro každá lékárna dostala takové množství.”

Foto: Marie Sýkorová, Novinky

Testovací stanoviště v pařížské lékárně. Samotné očkování probíhá uvnitř lékárny

Nové mají podle ní přijít do týdne a jak se dá předpokládat, opět jich nebude víc. Deset klientů denně je ale i pro Pascale tak akorát. Přece jen s očkováním přibývá administrativních povinností, každému se musí věnovat zvlášť, a přitom její lékárna funguje naplno jako obvykle.

I my jsme obdrželi vakcínu AstraZeneca. Nikdo z našich klientů ji přímo neodmítl. Lidé jsou rádi, že dávku obdrželi a že jsou očkovaní.
lékárnice Pascale

Naštěstí má dva spolupracovníky. „Objednaní klienti k nám přijdou na přesně určený čas, vakcínu podávám přímo já v prostorách vzadu. Po injekci si u nás ještě patnáct minut posedí, abychom viděli, zda nemají nějaké vedlejší reakce,” říká Pascale. V téhle lékárně je jediná vyškolená, a tak může podávat očkovací látky.

AstraZeneca – bez obav

Čtyři typy vakcinačních látek jsou povolené ve Francii. Vedlejší účinky, které se projevily po podání látky AstraZeneca, se nakonec projevily ve třech případech (srážlivost krve a trombóza). Vakcína tak byla na několik dní zakázaná. Nakonec Nejvyšší zdravotní ústav Francie (Haute Autorité de Santé) rozhodl o jejím povolení.

Obavy ale mezi lidmi panují. Podle agentury Odoxa Backbone Consulting by se touto látkou nenechalo očkovat až 56 procent obyvatel Francie. Proti tomu se postavil ministerský předseda Jean Castex a „jistotu a účinnost” této vakcíny osobně demonstroval před novináři a nechal si píchnout právě AstraZenecu.

Očkování AstraZenekou může pokračovat. Sraženiny s ní nesouvisí, uvedla EMA

Koronavirus

Ani v pařížském Belleville si zájemci o očkování nemohou vymýšlet. „I my jsme obdrželi vakcínu AstraZeneca,” říká mi ve své lékárně Pascale. „Nikdo z našich klientů ji přímo neodmítl. Lidé jsou rádi, že dávku obdrželi a že jsou očkovaní,” říká rezolutně Pascale. Ještě se ptám, co ale dělají v případech, kdy objednaný na očkovací rande nepřijde. „Snažíme se mu dovolat. A když ani to nepomůže, nabídneme dávku někomu dalšímu. Máme seznam zájemců a o klienty není nouze.”

Obava z mutací

Ve Francii víc než cokoliv jiného totiž panuje obava z různých mutací koronaviru. Masivní očkování, které začalo v zemi začátkem března, se v polovině měsíce zásadně zpomalilo.

Plán vlády Jeana Castexe podat do konce března alespoň 10 milionů dávek se nezdařil. A vše se posouvá na polovinu dubna. Avizované francouzské přání o kompletním naočkování dospělé populace do léta tak nejspíš nedopadne. I když urychlit by to mohla provizorní očkovací centra nebo právě i lékárny.

Reklama

Výběr článků

Načítám