Hlavní obsah

Očkování AstraZenekou může pokračovat. Sraženiny s ní nesouvisí, uvedla EMA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Evropská léková agentura (EMA) po prošetření hlášených podezření na nežádoucí účinky doporučila i nadále používat vakcínu AstraZeneca. Oznámila to ve čtvrtek šéfka agentury Emer Cookeová.

Foto: Yves Herman, Reuters

Vakcína od spoečnosti AstraZeneca

Článek

„Výsledek je jednoznačný. Jedná se o bezpečnou a efektivní vakcínu, která chrání lidi před nemocí covid-19. Naši experti detailně prověřili všechny informace. Vakcína není spojená s vyšším rizikem tvorby krevních sraženin,” uvedla ředitelka EMA Emer Cookeová.

„Výhody vakcíny jsou daleko vyšší než její možná rizika. Nedošlo k žádnému nárůstu celkového rizika výskytu krevních sraženin u pacientů,” poznamenala předsedkyně výboru pro farmakologii a hodnocení rizik Sabine Straussová.

Očkování AstraZenekou kvůli podezřelým případům zastavily více než dvě desítky zemí na světě. V rámci Evropy se jedná o Dánsko, Norsko, Island, Bulharsko, Rumunsko, Nizozemsko, Irsko, Německo, Francii Itálii, Španělsko, Slovinsko, Portugalsko, Kypr, Lucembursko, Švédsko a Lotyšsko. Určitá omezení jsou i v Rakousku, Estonsku a Litvě, kde přestali používat konkrétní šarži ABV 5300.

Na Slovensku po podání vakcíny AstraZeneca zemřela mladá učitelka

Evropa

Vakcínu od AstraZeneky dostala také 38letá slovenská učitelka, která poté zemřela. Slovenský úřad pro dohled nad zdravotní péčí ale později uvedl, že její úmrtí s vakcínou nesouviselo a nadále doporučil pokračovat v očkování touto látkou.

„Lékařům však doporučuje vyplnit s pacientem dotazník, na jehož základě může lékař vyloučit pacienta z očkování a doporučit mu, aby si počkal na jinou vakcínu,“ uvedla ředitelka úřadu Zuzana Baťová.

Česká republika podávání preparátu nepřerušila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám