Hlavní obsah

Paříž se na čtyři týdny uzavře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Od pátku začne v 16 francouzských departementech včetně Paříže platit přísná uzávěra, která potrvá čtyři týdny, uvedl premiér Jean Castex na večerní tiskové konferenci. Školy zůstanou otevřené, naopak většina obchodů musí zůstat uzavřená. Na celém území Francie se od soboty zkrátí noční zákaz vycházení, nově bude začínat v 19:00.

Foto: Pool, Reuters

Francouzský premiér Jean Castex

Článek

Nová přísnější pravidla se dotknou osmi departementů v regionu Ile-de-France, kam patří i Paříž, dále departementů v Hauts-de-France, Alpes-Maritimes, Seine-Maritime a Eure.

Pokud se celková situace nezlepší, stejná omezení by mohla začít platit i v dalších částech Francie, která má celkem 101 departementů.

Francie hlásí novou mutaci koronaviru, běžné testy ji nemusí odhalit

Evropa

V oblastech, kde platí omezení, smí otevřít jen obchody prodávající nezbytné zboží, výjimku mají také knihkupci a prodejci hudebnin. Během dne smí lidé chodit ven na procházky nebo za sportem, ale musí zůstat v okruhu deseti kilometrů od domova. Lidé by měli pracovat z domova, nejméně čtyři dny v týdnu.

Francie se kvůli mutacím potýká se třetí vlnou pandemie, do nemocnic přicházejí stále mladší pacienti. Místní nemocnice jsou nadále přetížené, leží v nich 25 389 pacientů, z toho 4246 na jednotkách intenzivní péče. Podle agentury Reuters je to letošní rekord.

Francie za poslední den hlásí 34 998 nových případů nákazy virem SARS-CoV2, celkem už nemoc covid-19 prodělala téměř 4,2 milionu Francouzů. Na komplikace spojené s covidem od začátku epidemie zemřelo přes 91 000 lidí, za poslední den má 268 obětí.

Francie první dávku očkování podala 5,6 milionům obyvatel, což představuje přibližně 8,4 procent obyvatel. Vláda cílí na naočkování deseti milionů obyvatel do poloviny dubna, 20 milionů do poloviny května a 30 milionů do poloviny června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám