Hlavní obsah

Vir sahá i po jaderných městech Ruska

Právo, ama

Kvůli šíření koronaviru panuje mezi zaměstnanci jaderného průmyslu alarmující situace. Upozornil na to Alexej Lichačov, šéf státní společnosti Rosatom. „Pandemie vytváří přímou hrozbu pro naše jaderná města. Obzvlášť alarmující je situace v Sarově, Elektrostalu a Děsnogorsku,“ citovala agentura RIA Novosti z online prohlášení Lichačova pro pracovníky odvětví.

Foto: Anton Vaganov, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V Sarově v Nižněnovgorodské oblasti se nachází jeden z největších ruských vědeckovýzkumných vojenských komplexů. V minulosti bylo město zcela uzavřené, a dokonce se neobjevovalo na mapách. Pro vstup do něj je i nyní nezbytné zvláštní povolení.

V minulosti se Sarov neobjevoval na mapách

Podle Lichačova byly do Sarova zaslány speciální dodávky ventilátorů a osobních ochranných prostředků.

Zdrojem manželský pár po rekreaci?

Nemoc covid-19 byla potvrzena nejméně u sedmi zaměstnanců jaderného centra. Celkem jsou ve městě přes dvě desítky nakažených. Koronavir údajně do Sarova zavlekl manželský pár důchodců, kteří se počátkem dubna vrátili z rekreace.

Znepokojení vyvolává také situace ve městě Elektrostal v Moskevské oblasti, kde se nachází strojírenský závod, který produkuje palivo pro jaderné reaktory, či Děsnogorsk poblíž Smolenské jaderné elektrárny.

V Rusku je už více nakažených než v Číně

Koronavirus

V Sarově navíc situaci podle Lichačova komplikuje epidemie v Divejevském klášteře poblíž města. Nijak neupřesnil, o jaké komplikace se jedná.

Podle agentury Interfax v klášteře potvrdili téměř osm desítek nakažených. Úřady uzavřely i obec Divejevo, kam klášter územně patří.

Umírají zdravotníci

Portál Lenta.ru informoval, že za dobu epidemie v Rusku zemřelo pře 70 zdravotníků. Některé nemocnice musely být uzavřeny do karantény.

Mariinská nemocnice v Petrohradě měla 50 nemocných lékařů. Mnozí z nich si stěžovali na nedostatek ochranných prostředků.

Vědci ve Wu-chanu dělali s koronavirem absolutní šílenosti, tvrdí přední ruský mikrobiolog

Koronavirus

Petrohradský soud přitom odmítl kolektivní žalobu jednadvaceti obyvatel města, kteří obviňovali vládu, že překročila pravomoci, když omezila jejich práva. „Zástupci vlády soud přesvědčili, že zákazy neomezují práva občanů, ale naopak je brání,“ informoval portál meduza.io.

Reklama

Výběr článků

Načítám