Hlavní obsah

Válka se přiblížila k hranicím NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské rakety zaútočily přibližně dvacet kilometrů od hranic Polska, člena NATO. Zemřelo při tom nejméně 35 lidí a více než 130 lidí skončilo v nemocnici, oznámily tamní úřady. Terčem zhruba třicítky ruských střel odpálených z Černého a Azovského moře se stala vojenská základna u města Javoriv ve Lvovské oblasti, dříve využívaná ke cvičením Severoatlantické aliance.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sanitky odvážejí zraněné vojáky ze základny u města Javoriv do nemocniceVideo: Reuters

 
Článek

Ruská armáda tvrdí, že při útoku na vojenskou základnu v Javorivu zlikvidovala až 180 „zahraničních žoldnéřů“ a velké množství zahraničních zbraní. Kyjev to popřel, i když připustil, že na základně pracovali i „zahraniční vojenští instruktoři“.

Ukrajina oznámila 1300 svých zabitých vojáků a více než 12 tisíc ruských

Dosud nejzápadnější úder v těsné blízkosti hranic Polska přišel den poté, co náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov ohlásil, že západní dodávky vojenského materiálu pro ukrajinskou armádu Moskva považuje za „legitimní cíle“.

„Některá města už neexistují“

„Jde o další teroristický útok na mír a bezpečnost poblíž hranic Evropské unie a NATO. Je třeba to zastavit. Uzavřete nebe!“ vyzval znovu ukrajinský ministr Olexij Reznikov k vyhlášení bezletové zóny nad Ukrajinou, což Západ v obavě z přímého konfliktu s Ruskem odmítá.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajině

Terčem útoku na západě Ukrajiny se v neděli stalo i letiště v Ivano-Frankivsku, jež bylo podle místních úřadů již prakticky zničeno.

Už v sobotu ruské rakety prakticky zlikvidovaly leteckou základnu Vasylkiv jižně od Kyjeva.

Od 24. února, kdy Moskva invazi na Ukrajinu zahájila, potvrdila OSN nejméně 579 civilních obětí s tím, že skutečné číslo bude zřejmě výrazně vyšší. Jen obležené město Mariupol přitom v neděli hlásilo nejméně 2187 zabitých civilistů.

Foto: @BackAndAlive, Reuters

Kouř nad troskami budov v zasažené vojenské základně u města Javoriv ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny.

Ukrajina v sobotu oznámila 1300 svých zabitých vojáků a více než 12 tisíc ruských. Moskva přitom doposud přiznala necelých pět set obětí. Američtí vojenští představitelé odhadují ztráty v řadách ruské armády mezi pěti a šesti tisíci vojáky.

Ukrajina v neděli potvrdila otevření desítky humanitárních koridorů z několika měst. Klíčová evakuace z okupanty dva týdny obleženého a ostřelovaného Mariupolu, kde dle ukrajinské vlády zůstávalo v katastrofálních podmínkách 400 tisíc civilistů, se však stále nedařila.

Okupanty viní z použití fosforu

Ukrajinská vláda vyslala na pomoc obyvatelům města vodu, potraviny, léky – celkem sto tun nákladu, oznámil prezident Volodymyr Zelenskyj. Konvoj se v neděli podle něj nacházel zhruba 80 kilometrů od přístavu, průjezdu prý bránily ruské síly.

Těhotná žena z ikonické fotografie po náletu na porodnici zemřela. Nepřežilo ani její dítě

Válka na Ukrajině

Od začátku invaze se z míst bojů podařilo bezpečnostními koridory evakuovat už téměř 125 tisíc civilistů, řekl Zelenskyj. Vicepremiérka Iryna Vereščuková večer oznámila, že to bylo 140 tisíc. Ukrajinská zpravodajská služba v sobotu obvinila Rusko z ostřelování konvoje, který evakuoval ženy a děti z vesnice Peremoha v Kyjevské oblasti. Zahynulo podle ní sedm lidí včetně jednoho dítěte.

Některá města už byla podle Zelenského zničena natolik, že prakticky neexistují. Patří k nim i obyvateli víceméně opuštěné město Volnovacha, řekl gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko. O trosky města se ale stále bojuje, neboť místo je strategicky důležité z hlediska přístupu k městu Doněck.

Ukrajina též v neděli obvinila Rusko z toho, že při nočním útoku na město Popasna v Luhanské oblasti nasadilo fosforovou munici, jejíž použití v civilisty obydlených oblastech přísně zakazuje Ženevská úmluva.

Rusové použili fosforové bomby, uvedli Ukrajinci

Válka na Ukrajině

„Tohle teď pálí na naše města. Neuvěřitelné utrpení a požáry,“ napsal šéf Luhanské oblastní správy Serhij Hajdaj a připojil fotografii bílých záblesků nad městem. Žádné konkrétní důkazy však zatím předloženy nebyly. Ruské po­užití takzvané kazetové munice v oblasti měst přitom už dříve potvrdilo množství vládních i nevládních organizací. K jejímu mezinárodnímu zákazu se však Moskva nepřidala.

Rusové podle britského ministerstva obrany o víkendu dále postupovali od Charkova a Mariupolu, zřejmě s cílem obklíčit ukrajinské vojáky na východě Ukrajiny. Podle včerejšího oznámení proruští separatisté ovládli východní a jižní části města Severodoněck v Luhanské oblasti.

Součástí záměru Rusů je podle britských tajných služeb také obklíčit Mykolajiv a postoupit k Oděse. Po náletu byla ve městě Mykolajiv srovnána se zemí i budova školy, pod troskami zůstali uvězněni lidé, hlásila tamní samospráva. Výuka v ukrajinských školách byla nicméně pozastavena již na začátku invaze.

Kyjev se chystá na obležení

Při bojích u města Irpiň severovýchodně od Kyjeva byl zastřelen i americký novinář Brent Renaud, který dříve pracoval pro list The New York Times a pokrýval i války v Iráku nebo Afghánistánu.

Při ruském útoku na Ukrajině zemřel americký novinář

Válka na Ukrajině

„Překročili jsme první most v Irpini, chystali jsme se natáčet odcházející uprchlíky. Nastoupili jsme do auta, někdo se nabídl, že nás vezme ke druhému mostu. Projeli jsme kontrolní stanoviště a začali na nás střílet,“ vylíčil ve videu jeho zraněný kolega.

Ruské síly pokračovaly v postupu na Kyjev z několika směrů. Úřady metropole oznámily, že daly stranou dvoutýdenní zásoby zboží a potravin pro případ ruské blokády. Premiér Denys Šmyhal ujistil, že má Ukrajina dostatek základních potravin pro několik příštích měsíců a že zásoby plynu představují zhruba třetinu její roční spotřeby.

Zelenskyj vyznamenával

Prezident Zelenskyj v neděli vyznamenal 106 vojáků za statečnost v boji za nezávislost Ukrajiny. Sedmnáct z nich získalo vyznamenání Zlatá hvězda in memoriam.

BEZ KOMENTÁŘE: Zelenskyj navštívil zraněné vojáky v nemocnici a předal jim medaileVideo: AP

Podporujete zabíjení ukrajinských žen a dětí, obvinil Zelenskyj Microsoft a další technologické firmy

Software

Nejvyšší vyznamenání hrdina Ukrajiny přitom udělil poprvé vojákyni padlé v boji. Vojenská zdravotnice Inna Derusovovová zemřela první den invaze ve městě Ochtyrka v Sumské oblasti. S nasazením vlastního života zachránila přes deset vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám