Hlavní obsah

Mrtvý šéf kutnohorské sekty měl na účtech 134 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případem zemřelého kutnohorského léčitele, jehož vraždu nyní projednává pražský městský soud, se zabývá i středočeská hospodářská kriminálka. Po muži zůstalo na účtech skoro 134 milionů korun, uvedl v pátek server iRozhlas.cz.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Mohu potvrdit, že Odbor hospodářské kriminality KŘP Středočeského kraje vede trestní řízení pro podezření ze spáchání trestného činu neoprávněného podnikání. V rámci tohoto trestního řízení byly v těchto dnech zajištěny finanční prostředky v řádech několika desítek milionů korun,“ potvrdila v pátek Novinkám informace o případu mluvčí policie Vlasta Suchánková.

Podle ní zmíněné prověřování vyplynulo z již probíhajícího trestního řízení a hlavního líčení ve věci vraždy.

IRozhlas s odvoláním na dokumenty, do nichž měl možnost nahlédnout, uvedl, že po vůdci sekty, který zemřel na podzim roku 2022, zůstaly u jedné z bank dva účty, na kterých nashromáždil 133 924 049 korun.

Muž podle iRozhlasu vybíral peníze například za léčitelství, které provozoval více než dvacet let. Od klientů bral 500 korun v hotovosti za jednu seanci, přičemž pacienty přijímal jednotlivě i ve skupinkách. Někteří klienti popisovali, že ho mohlo v jeho bytě týdně navštívit až přes 400 lidí.

Znalec k vraždě léčitele: Obžalované na něj byly fixované a bezvýhradně plnily jeho přání

Krimi

Velké obnosy mu dávali také samotní členové sekty – kvůli tomu, že se chtěli vykoupit ze svých hříchů, jak je nabádal, nebo protože jim sliboval lepší zúročení.

Stejně činily i ženy, jež nyní stojí před soudem za jeho vraždu, policisté ale již dříve vyloučili, že by ho ženy zabily pro finanční motiv.

Tisíce korun až několik desítek tisíc měl vybírat muž také za takzvané dopisy, ve kterých museli členové popisovat události, kterých litují, a své špatné vlastnosti, což mělo umožnit jejich duším odejít do lepšího světa.

Muž si nechal také vyplácet provize například za prodej nemovitostí a několik milionů vybral na zálohách, když svým stoupencům tvrdil, že plánuje postavit sídlo odtržené od zbytku společnosti, kam by se hromadně přestěhovali. Projekt plánoval v městysu Malešov.

Bizarní případ vraždy léčitele nyní řeší pražský městský soud, obžalovány jsou 32letá kutnohorská zubařka a 60letá bývalá učitelka. Podle obžaloby předloni v říjnu v bytě na pražských Hájích 50letého léčitele zavraždily údajně na jeho vlastní žádost. Podle pitvy zemřel muž na otravu nitrožilním anestetikem Propofol. Údajně uvěřily mužovým slibům, že jeho tělo do rána zmizí. Když se tak nestalo, poklidily, najedly se a šly vše ohlásit na policejní stanici.

Podle znalců byly ženy na léčitele fixované a bezvýhradně plnily jeho přání.

Lesní rituály kutnohorské sekty provázela brutalita i smrt

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám