Hlavní obsah

Rusové postoupili za Avdijivkou, největší nebezpečí je u Časiv Jaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské jednotky postoupily za týden od 18. dubna u Avdijivky o pět kilometrů, uvedl v pátek Institut pro studium války (ISW). Pokoušejí se prohloubit a rozšířit průnik u Novobachmutivky a Očeretyneho, kde se zhroutila ukrajinská obrana při rotaci. Největší nebezpečí však hrozí severněji u Bachmutu, kde se bojuje na okraji Časiv Jaru.

Foto: ISW

Průnik Rusů u Očeretyne znázorněný na mapě ISW. Červenou barvou je označeno území pod kontrolou okupantů, žlutou jejich postup

Článek

Ruské jednotky se tlačí do průlomu u Novobachmutivky, kterou celou ovládly v noci na čtvrtek. Ve čtvrtek také měly podle svých tvrzení ovládnout i Solovjove, což podle Institutu pro studium války potvrdily geolokované záběry, a proniknout do dvoukilometrové hloubky v Novokalynovém.

Rusové se snaží předmostí posílit a rozšířit, už má dva kilometry. Přisouvají tam proto další vojáky. Aktuálně tam působí jednotky 15. motostřelecké brigády a praporu specnaz Arbat.

Výběžek do hloubi ukrajinské obrany je však stále ohrožen případným ukrajinským protiútokem, upozornil ISW. Mohl by vést i k odříznutí ruských sil, i když tak velký protiútok se zřejmě čekat nedá.

Ruský postup v posledních dnech je docela rychlý, Institut pro studium války ale upozorňuje, že se ho nepodaří dlouho udržet, protože jednotky bude nutné doplnit nebo vystřídat.

Rusové ovládli strategický bod na východě Ukrajiny. Využili rotace sil obránců

Válka na Ukrajině

V celkovém kontextu územní zisky západně od Avdijivky nemají velký význam, protože nejbližší velké ukrajinské město Pokrovsk leží ve vzdálenosti asi 30 km od fronty a větší vesnice u Pokrovsku jsou vzdálené asi 17 km.

Ohrožená je jen nově vybudovaná obranná linie opevnění ležící jižně od Novobachmutivky na linii Berdyči–Semenivka–Umaňske. Nyní mohou být z výběžku obránci na této linii napadeni do týlu.

Nebezpečí u Časiv Jaru

Větší nebezpečí panuje u Bachmutu, kde Rusové pronikli na okraj Časiv Jaru, kde útočí od loňského předjaří a kde své nájezdy zesílili letos v březnu. Dobytí tohoto železničního uzlu by nejen lépe zabezpečilo dobytý Bachmut, ale umožnilo by také postoupit do Kosťantynivky, čímž by byla přerušena ukrajinská zásobovací linie z Kramatorsku do Torecku.

Hlavně by to ale uvolnilo cestu na Kramatorsk, o jehož dobytí Rusové dlouhodobě usilují. Pokud by obsadili Kramatorsk a Slovjansk, ovládli by zbylá velká města v Doněcké oblasti. Právě jejich zábor je prioritním cílem ruského prezidenta Vladimira Putina.

Pomoc nemusí stačit

Podle ISW se Rusové budou snažit své útoky urychlit do té doby, než dorazí nová vojenská pomoc ze spojených států. Někteří američtí představitelé už varovali, že stávající balík pomoci nebude dostačující k tomu, aby Ukrajinci převzali iniciativu a přešli do protiútoku, při němž by osvobodili okupovaná území. Důvodem je změna situace na bojišti v posledních měsících, kdy museli Ukrajinci přejít do obrany.

„Okamžitým cílem je zastavit ukrajinské ztráty a pomoci Ukrajině získat zpět aktivitu a zastavit příliv. Potom je cílem pomoci Ukrajině začít získávat zpět její území,“ řekl listu Politico nejmenovaný americký představitel. Není si však jist, že budou mít vše, co k tomu potřebují. „Není tu záruka. Vojenské operace jsou mnohem komplikovanější.“

Zákonodárci si taky nejsou jisti, zda i další Amerikou „dodané zbraně mohou vést k porážce Ruska, nebo jestli je to tak akorát postačující na dočasné odvrácení (ruské) invaze“.

Ukrajinci nemají plán, víc než munice jim chybí lidé

Mluvčí americké národní rady John Kirby v úterý varoval, že Ukrajina stále nemá plán, jak porazit Rusko. Američané budou podle něj jednat s ukrajinským vedením o její dlouhodobé strategii na zatlačení ruské agrese a podle těchto plánů budou upravovat další balíčky pomoci.

Velitel ukrajinské 93. mechanizované brigády Cholodnyj Jar, která bojuje u Bachkutu, plk. Pavlo Palisa ve čtvrtek uvedl, že větším problémem než nedostatek munice je nedostatek mužstva. „Teď jeden voják bojuje za tři nebo čtyři. Řeč je nejen o těch, kteří plní úkoly v první linii, a i o jednotkách palebné podpory.“ To se podle něj projevuje na výkonu. Také z přetížení přibývá chyb.

Situace podle něj zatím není tak katastrofální jako v jiných místech, kde mají Rusové desetinásobnou převahu. „Tak pěti-, sedminásobnou. Cítíme tuto jejich výhodu. Pokud mohou jednou týdně zaútočit na naši pozici a pokaždé ztratit dvě až pět bojových vozidel a 40 pěšáků, pak mají takové zdroje. To si my nemůžeme dovolit,“ řekl v rozhovoru pro stanici Suspilne.

U ztrát považuje ze nejhorší, že ubývají starší vojáci, kteří mohou předávat nově příchozím své zkušenosti.

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti

Válka na Ukrajině

Pentagon oznámil nový balík pomoci Ukrajině za miliardu dolarů

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám