Hlavní obsah

V průběhu druhé vlny zemře 85 tisíc Britů, uvádí uniklý odhad

Novinky, drk
Londýn

Podle nejnovějších odhadů zemře v průběhu druhé vlny 85 tisíc Britů s covidem. Vyplývá to z uniklých dokumentů britské Vládní vědecké pracovní skupiny pro mimořádné situace (SAGE). Ta chce proto vládě doporučit uzávěru země až do března.

Foto: Pool, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Britští vědci stupňují tlak na předsedu vlády Borise Johnsona. Požadují po něm nová plošná opatření, která mají za cíl zpomalit šíření koronaviru. Odborníci zároveň ministrům řekli, že druhá vlna může být potenciálně mnohem více smrtící než ta první.

Podle nejnovějších odhadů obsažených v uniklých dokumentech odborné skupiny SAGE by mezi prosincem a únorem mohlo s covidem umírat minimálně 500 lidí denně. Druhá vlna bude podle vládních odborníků trvat až do března, možná až do dubna. Do konce března by tak podle odborníků ze SAGE mohlo být okolo 85 tisíc mrtvých.

I Britové mají svého Prymulu. Ministr zdravotnictví opět porušil pravidla

Evropa

Vláda si nedávno nechala vypracovat výzkum, který došel k závěru, že je po celé zemi v tuto chvíli okolo jednoho milionu nakažených. Studie dále varovala, že je země v „kritické fázi” a za potřebí je okamžitá reakce. Stejně jako v řadě dalších evropských zemí je cílem dostat reprodukční číslo R pod jedna.

Sto tisíc nakažených denně

Studie vědců z Královské univerzity v Londýně zjistila, že se ve Spojeném království denně nakazí téměř sto tisíc lidí. Autoři výzkumu v uplynulém týdnu náhodně otestovali 86 tisíc lidí. Ze závěru vyplývá, že vrchol druhé vlny může být vyšší než vrchol té jarní.

V Británii bude v prodeji rychlotest na covid-19, výsledek má být do 12 minut

Evropa

Odborníci varovali, že za pár týdnů budou denní přírůstky větší, než byly v „nejtemnějších dnech” první vlny. Tehdy to bylo něco málo přes 100 tisíc denně, což celkem způsobilo 40 tisíc úmrtí s covidem za celou první vlnu.

Ze studie také plyne, že se šíření koronaviru zrychlilo za posledních čtrnáct dní. Každých devět dní se denní přírůstek zdvojnásobí. V současnosti je reprodukční číslo R pro Spojené království 1,6.

Vakcínu proti koronaviru budeme mít do Vánoc, tvrdí profesor z Oxfordu

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám