Hlavní obsah

V Británii bude v prodeji rychlotest na covid-19, výsledek má být do 12 minut

– Londýn

Řetězec lékáren Boots v následujícím týdnu uvede v Británii na trh koronavirový rychlotest, který poskytne výsledek do 12 minut. K dostání bude v 50 obchodech po celé zemi a stát bude 120 liber (asi 3600 korun). V pondělí o tom informovala stanice BBC.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Doufáme, že se tím bude moci snížit tlak na (státní zdravotnický systém) NHS," uvedl ředitel společnosti Boots Seb James.

Přenosný přístroj je schopen vzorek odebraný z nosní dutiny zanalyzovat za 12 minut. Test je vhodný zejména pro lidi bez příznaků nemoci covid-19, kteří se chtějí nechat otestovat například před návštěvou příbuzných nebo jednoduše pro vlastní klid.

Vakcínu proti koronaviru budeme mít do Vánoc, tvrdí profesor z Oxfordu

Koronavirus

Přesnost není 100%

Přesnost testů je podle společnosti vysoká, nikoli však stoprocentní. Podle agentury DPA proto tento typ testu nebude možné využít jako důkaz bezinfekčnosti při cestách do zahraničí.

Británie, kde v posledních dnech přibývá i přes 20 tisíc nakažených za den, stejně jako další evropské země není schopna zajistit provádění testů v potřebném množství. Vědečtí poradci vlády teprve nedávno připustili, že při provádějí testů "je prostor ke zlepšení".

Spojené království, které má zhruba 67 milionů obyvatel, registruje nejvíce zemřelých s covidem-19 v Evropě, téměř 45 tisíc. Nejhůře zasaženými regiony je momentálně severní Anglie, části Walesu, Skotsko a Severní Irsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám