Hlavní obsah

I Britové mají svého Prymulu. Ministr zdravotnictví opět porušil pravidla

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock porušil vládní nařízení proti šíření koronaviru, když navštívil nemocnici v Readingu. Hancock ze své návštěvy natočil video, na kterém je vidět, že nemá roušku. Ta je přitom ve všech zdravotnických zařízeních povinná. „Tohle je pandemie, ne PR hra,” kritizují opoziční labouristé.

Foto: Uk Parliament/jessica Taylor, Reuters

Konzervativní ministr zdravotnictví Matt Hancock

Článek

V 71vteřinovém videu, které ministr sdílel, děkuje zdravotníkům za zkvalitnění nemocniční stravy.

„Budeme se snažit, aby jídlo bylo součástí zotavování v nemocnicích a něco, na co se budete moct opravdu těšit,” říká.

Za svoje vystoupení si ale vysloužil kritiku. „Tohle je pandemie, ne PR hra,” zkritizoval ministra mluvčí opozičních labouristů. „Matt Hancock by měl jít příkladem a nosit roušku,” dodal.

Zdroj z ministerstva zdravotnictví svého šéfa hájil. „Natáčeli jsme s dodržením sociálních rozestupů,” řekl deníku Daily Mirror. Ujistil dále, že měl ministr po celou dobu své návštěvy nasazenou roušku. To dokazují některé další fotografie z akce.

Foto: Pool, Reuters

Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock při návštěvě readingské nemocnice - tentokrát už s rouškou

Nejde o první exces

Není to přitom poprvé, kdy ministr Hancock porušil pravidla, která sám pomáhal vytvořit. Minulý týden ho Downing Street důrazně pokárala poté, co jel služebním vozem bez nasazené roušky. Premiér Boris Johnson přitom svým kolegům přikázal, aby ji v autech měli a šli příkladem.

Spojené království se blíží k hranici 900 tisíc případů koronaviru od počátku pandemie. Průměrný denní přírůstek pozitivních případů je okolo 20 tisíc. Celkem s covidem zemřelo již 44 998 lidí.

V Británii bude v prodeji rychlotest na covid-19, výsledek má být do 12 minut

Evropa

Opatření na britských ostrovech se liší podle regionu. Například Wales už je v úplném lockdownu, zatímco Skotsko stále spoléhá na koronavirový semafor, který zemi rozdělil do pěti území podle stupně nákazy. Anglie má podobný systém, akorát jen se třemi stupni. Severní Irsko uzavřelo školy, restaurace a snížilo kapacitu událostí na 15 osob.

Vakcínu proti koronaviru budeme mít do Vánoc, tvrdí profesor z Oxfordu

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám