Hlavní obsah

V Mariupolu pokračuje evakuace civilistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mariupol

Evakuace civilistů z Mariupolu začala v pondělí v 7.00 tamějšího času, tedy o hodinu dříve, než bylo původně dohodnuto. Oznámil to poradce starosty Petro Andrjušenko. Lidé by měli nastupovat do autobusů přistavených poblíž nákupního centra Port City, napsal server Kyiv Independent.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Příslušníci pluku Azov pomáhali v neděli evakuovat civilisty z ocelárny Azovstal v MariupoluVideo: Reuters

 
Článek

„Změnil se čas evakuace. Do evakuačních autobusů se začne nastupovat v 7.00 poblíž Port City. Pokuste se předat informace příbuzným a přátelům,“ oznámil Andrjušenko. Později bylo oznámeno, že „s podporou OSN a Červeného kříže byla dohodnuta dvě další místa, odkud se mohou lidé evakuovat“. Jsou to městečka Manhuš a Lunacharsky Ring u Berďansku. Lidé se k evakuační koloně mohou připojit i vlastní dopravou.

Odhaduje se, že v komplexu Azovstalu zůstalo asi 1000 civilistů a 2000 bojovníků.

Z mariupolských oceláren se podařilo evakuovat 100 civilistů, míří do Záporoží

Evropa

Prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli oznámil, že na území kontrolované Ukrajinou míří asi 100 lidí, kteří se ukrývali v mariupolských ocelárnách Azovstal.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Evakuace civilistů z města Mariupol

„Začala evakuace civilistů z Azovstalu. První skupina asi 100 lidí už míří na kontrolované území. Zítra se s nimi setkáme v Záporoží,“ řekl v neděli večer.

Mariupol je od zahájení ruské invaze na Ukrajinu pod neustálými leteckými útoky, připomíná agentura Unian. Odhaduje se, že ve městě by mohl počet civilních obětí dosáhnout 22 tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám